I to je BiH

25 godina nakon rata deminirana Gola Brda u Stocu

Iz Općine Stolac ističu kako će korisnici nakon 25 godina ovo područje ponovo moći koristiti za ispašu, lov, skupljanje plodova, ljekovitog bilja i slično.
Vijesti / Flash | 30. 06. 2021. u 13:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon gotovo šest mjeseci rada, deminerska organizacija MAG dovršila je deminiranje lokaliteta Gola Brda u općini Stolac.

Ovo je drugi zadatak koji je MAG ove godine završio u ovoj općini zahvaljujući izdašnoj podršci U.S. Deparatment of State i Ambasadi Sjedinjenih Američkih država u BiH, a deminiranje lokacije provedeno je u izuzetno dobroj suradnji s BHMAC-om i njegovim regionalnim uredom u Mostaru, objavili su iz Općine Stolac.

Nakon konačnih provjera i evaluacije od strane BHMAC-a, ovaj projekt će omogućiti vraćanje ukupno 1,4 km2 površine na upotrebu krajnjim korisnicima i lokalnim zajednicama Bančići, Burmazi, Rudine, Gornje Hrasno i drugo.

32 protupješačke mine

Tijekom izvođenja radova na ovoj površini pronađene su i uništene 32 protupješačke mine (uključujući i 18 mina PROM 1) i 4 neeksplodirana ubojita sredstva, a samo nekoliko tjedana nakon što je MAG dovršio postupak deminiranja na nekim područjima, lokalni stanovnici ponovno su počeli koristiti zemlju koseći svježu travu za stoku.

Iz Općine Stolac ističu kako će korisnici nakon 25 godina ovo područje ponovo moći koristiti za ispašu, lov, skupljanje plodova, ljekovitog bilja i slično.

Tijekom ceremonije primopredaje, koja je upriličena 25. lipnja, Clement Meynier, direktor MAG-a u BiH, naglasio je da je uspjehu projekta doprinijelo snažno partnerstvo između MAG-a, BHMAC-a i općine Stolac.

"Ovo je još jedan korak i dodatni doprinos postizanju našeg zajedničkog cilja, a to je Bosna i Hercegovina bez mina", rekao je.

Korištenje zemlje nakon 25 godina 

Koordinator za deminiranje općinske službe za civilnu zaštitu općine Stolac Milenko Vujinović zahvalio je na kvaliteti izvedenih radova i bio je oduševljen kad je vidio kako ljudi ponovo koriste zemlju 25 godina nakon završetka rata.

MAG, britanska nevladina organizacija koja djeluje u 25 zemalja širom svijeta, djeluje u Bosni i Hercegovini od svibnja 2017. Organizacija trenutno zapošljava 78 nacionalnih i dva internacionalna djelatnika.

Od 2017. godine, MAG u BiH pronašao i uništio više od 2.000 mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava i doprinio vraćanju više od 15 milijuna metara kvadratnih zemljišta lokalnim stanovnicima i krajnjim korisnicima.

Rad MAG-a u BiH omogućen je uz izdašnu potporu američkog State Departmenta (United States State Department), njemačkog Federalnog ureda vanjskih poslova (Germany’s Federal Foreign Office) i švedske međunarodne suradnje (Swedish International Cooperation), priopćili su iz Općine Stolac.

Kopirati
Drag cursor here to close