Teška suradnja

25 bh. državljana pljačkalo kuće po Njemačkoj

Vijesti / Flash | 31. 03. 2016. u 06:18 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija u Dortmundu uhitila je članove velike bande provalnika koji su u posljednjih nekoliko mjeseci pljačkali stanove i vikendice širom njemačke pokrajine Nordrhein-Westfalen, prenosi Klix.

U proteklih nekoliko mjeseci, 25 članova ove bande izvršilo je čak 250 provala u ovoj pokrajini i u drugim državama, a u sklopu istrage je zaplijenjeno više od 2.000 dokaza i predmeta koje policija mora vratiti vlasnicima.

Njemačka policija akciju provodi još od rujna 2015. godine, a aktivnosti su pojačali u veljači i izuzetnu su ponosni na njene rezultate, piše njemački portal WDR.

Njemački istražitelji su u javnost pustili informaciju kako su svi osumnjičeni u akciji bosanskohercegovački državljani, uglavnom iz Zenice. Navodno se radi o organiziranoj bandi koja regrutuje mlade ljude iz Zenice i obučava ih da postanu profesionalni lopovi.

Članovi bande su pljačkali u Dortmundu, ali i u ruralnim područjima od Münsterlanda, Sauerlanda, te izvan granica NRW-a, a osim toga i u pokrajinama Westerwald i Eifel, piše Klix.

Uglavnom su krali novac, nakit, bijelu tehniku, alkoholna pića, escajg, parfeme, kao i kućanske aparate, koje su sa sobom nosili u BiH, a policija je zaplijenila čak i ukradeni usisavač. Ukupna šteta ukradene robe procjenjuje se na šestocifreni iznos.

Osumnjičenici su uvijek radili u malim grupama do tri osobe. Uglavnom su se raspršili u više pojedinačnih grupa i tražili prazne kuće koje su obijali u potrazi za vrijednim predmetima i sefovima. Njemački policajci nastavljaju raditi na ovom slučaju i pokušavaju otkriti da li u Njemačkoj postoji još članova ove bande, te da li će novi dolaziti u zemlju.

Trenutno je uhićeno 13 osoba, a 11 je u pritvoru. Rad na rasvjetljavanju ovog slučaja se nastavlja, a Nijemci vjeruju kako je čak jedan ili više bh. policajaca bio uključen u ove kriminalne aktivnosti. Pored toga, požalili su se kako nije lako surađivati sa policijom iz Zenice.

Umiješanost zeničke policije u ovaj slučaj ne bi iznenadila nikoga, budući da Bosna ima velikih problema sa korupcijom, kao i sa nezaposlenošću - zaključak je teksta o ovom slučaju obavljenog na njemačkom portalu WDR.

Kopirati
Drag cursor here to close