Žrtve torture

22 godine nakon rata: Status logoraša još uvijek nije riješen

Vijesti / Flash | 26. 06. 2017. u 10:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nepojmljivo je da danas, 22. godine nakon prestanka rata, status logoraša kao jedne od najbrojnijih kategorija proisteklih iz rata a koja je pretrpjela brutalne torture, o čemu svjedoči na stotine pravosnažno osuđenih počinitelja najtežih oblika krivičnih djela ratnih zločina i na tisuće godina izrečenih kazni zatvora nije riješen'', navodi se u priopćenju Saveza logoraša u BiH.

Naime, Međunarodni dan podrške žrtvama torture obilježava se danas širom svijeta, a utemeljen je Konvencijom protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka koju je 1987. godine usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda, a čijim su odredbama utvrđene obveze potpisnica Konvencije i prava pojedinaca te određene mjere za nadzor nad njihovim poštivanjem.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini kontinuirano naglašava važnost ostvarivanja prava žrtava torture u BiH i potrebu da im se pruži adekvatna pravna i psiho-socijalna pomoć i podrška, kao i svaki drugi vid podrške u skladu s međunarodno usvojenim standardima.

Povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, iz Saveza ukazuju na obvezu nadležnih institucija da osiguraju minimum prava žrtvama torture a posebno logorašima.

Kopirati
Drag cursor here to close