Stambeno zbrinjavanje

20 obitelji dobilo nove stanove

"Sigurna sam da će ovih 20 obitelji koje danas preuzimaju ključeve svojih novih domova, nakon dugog i neizvjesnog perioda raseljenja, uspjeti da ostvari svoje životne ciljeve".
Vijesti / Flash | 22. 05. 2019. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnjim preuzimanjem ključeva, dvadeset interno raseljenih i povratničkih obitelji u gradu Goraždu riješava stambeno pitanje useljavanjem u novu zgradu izgrađenu kroz Državni projekat stambenog zbrinjavanja (DPSZ) u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Bosni i Hercegovini.

Sa ovom zgradom u Goraždu, do sada je izgrađeno i useljeno devet zgrada sa ukupno 221 stanom, te obnovljeno/izgrađeno 637 obiteljskih kuća. Do kraja 2019. godine planirana je obnova i izgradnja još 740 stambenih jedinica, od čega 543 obiteljske kuće i 197 stanova.

U prisustvu brojnih zvanica, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac, zajedno sa ministrom raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edinom Ramićem, predstavnikom Delegacije Europske unije u BiH Gianlucom Vanninijem i gradonačelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem svečanim presjecanjem vrpce ozvaničili su useljenje stanara u njihove nove domove.

"Sigurna sam da će ovih 20 obitelji koje danas preuzimaju ključeve svojih novih domova, nakon dugog i neizvjesnog perioda raseljenja, uspjeti da ostvari svoje životne ciljeve.

Sreća na licima onih koji su danas uselili u nove domove najbolji je motiv i poticaj da jednako predano nastavimo raditi na provedbi Regionalnog stambenog programa koji ima direktan odraz ne samo na rješavanje gorućeg pitanja najugroženijih povratnika i interno raseljenih osoba, nego i na poboljšanje kvalitete života u našoj zemlji", rekla je ministrica Borovac te zahvalila donatorima na izdvojenim sredstvima za implementaciju Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini.

Ukupna vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 milijuna odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Europske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 mil. KM, te Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Norveške, Italije, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB).

U sklopu šest potprojekata Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini planirana je izgradnja/obnova ukupno 3.202 stambene jedinice za izbjeglice i raseljene osobe, od čega 2.260 obiteljskih kuća i 52 višestambene zgrade sa 942 stana namijenjena za stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja, navedeno je u priopćenju iz resornog ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close