Ugrožena ljudska prava

20. lipanj: Svjetski dan izbjeglica

''U BiH se trenutno nalazi između 6.000 i 7.000 migranata koji su u našu zemlju ušli ilegalno u pokušaju da se domognu neke od zemalja zapadne Europe, pretežno Njemačke, Italije i Austrije.''
Vijesti / Flash | 20. 06. 2020. u 18:08 BHRT
Svjetski dan izbjeglica

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadesti lipanj je Svjetski dan izbjeglica, dan koji su Ujedinjeni narodi odredili kao posvetu pravima izbjeglica i opasnostima kojima su one izložene.

Prema procjenama UNHCR-a u svijetu je prisilno raseljeno više od 70 milijuna ljudi, od kojih skoro 30 milijuna ima status izbjeglica. Upravo njima posvećen je Svjetski dan izbjeglica, ustanovljen s ciljem da podsjeti na težak položaj tih ljudi, na njihova ugrožena ljudska prava i na potrebu da im se pomogne, u skladu s važećim međunarodnim konvencijama.

“U ova dva desetljeća, a posebno u posljednjih pet godina, migracije su postale globalni problem, budući da svakoga dana u svijetu raste broj ljudi koji napuštaju svoje domove, bilo zbog ratnih sukoba, bilo zbog progona po nacionalnoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, kao i zbog posljedica ekonomske krize i klimatskih promjena”, priopćio je predsjedateljZajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović povodom Svjetskog dana izbjeglica.

Zemlje Zapadnog Balkana posebno se suočavaju sa problemima migrantske krize koja se može riješiti samo usvajanjem jedinstvene strategije i bliskom suradnom na europskoj razini, međutim danas se događa sve suprotno – zemlje EU zatvaraju svoje granice, pretvarajući države Zapadnog Balkana u neku vrstu rezervata za migrante.

''U BiH se trenutno nalazi između 6.000 i 7.000 migranata koji su u našu zemlju ušli ilegalno u pokušaju da se domognu neke od zemalja zapadne Europe, pretežno Njemačke, Italije i Austrije. U privremenim prihvatnim centrima smješteno je oko 4000 migranata, čime su ti kapaciteti popunjeni u cjelini. Ovo znači da BiH nije u mogućnosti da prima nove migrante, uprkos sve snažnijem pritisku na naše granice”, ističe se u priopćenju.

Ovi podaci svjedoče o potrebi poduzimanja hitne akcije s ciljem preventivnog djelovanja i sprječavanja ozbiljnih posljedica koje bi po ekonomiju i sigurnost BiH imao novi veći migrantski val koji se očekuje tijekom ovog ljeta.
Prodanović u svojstvu predsjedatelja Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH apelira svim nadležnim institucijama na razini BiH da se hitno pozabave rješavanjem ovog gorućeg pitanja, imajući na umu poštovanje međunarodnih konvencija koje tretiraju prava izbjeglica, ali i svih zakonskih propisa iz oblasti migracija i azila koji su na snazi u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close