Almir Džinić

19-godišnjak priznao sudjelovanje u ISIL-u, iskreno se pokajao pa dobio godinu zatvora

Vijesti / Flash | 16. 08. 2016. u 12:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud osudio je Almira Džinića (1997.) na godinu dana zatvora zbog sudjelovanja u borbama na sirijskim ratištima.

Sud BiH je prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je Džinić postigao s Tužiteljstvom BiH. Prema sporazumu, Džinić je krajem 2013. godine zajedno sa svojom obitelji otputovao u Tursku, odakle se prebacio na područje Sirije i pridružio paravojnim strukturama Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

Kako je ranije priopćeno iz Državnog tužiteljstva, Džinić je u oružanim sukobima na području Sirije sudjelovao sve do srpnja 2016. godine.

Džiniću je produžen pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

U priopćenju Suda BiH se navodi da je sporazum o priznanju krivice prihvaćen zbog 'specifičnih okolnosti slučaja koje imaju karakter osobito olakšavajućih okolnosti'.

''Sud je posebno cijenio činjenicu da je optuženik odveden u Siriju 2013.godine kao maloljetnik,koji je pobjegao s ratišta, priznao sudjelovanje u terorističkim formacijama ISIL-a i izrazio iskreno kajanje'', priopćeno je iz Suda BiH.

Presuda Džiniću bila je zatvorena za javnost, a iz Suda BiH su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazali da je javnost isključena 'zbog interesa državne sigurnosti i zaštite života optuženog'.

Podsjetimo, tijekom provođenja istrage Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, prikupile su dokaze o boravku optuženog u strukturama ISIL-a na području Sirije.

Inače, mladića je u Siriju odveo njegov otac Amir Džinić, vehabija iz sela Ošve kod Maglaja, koji je na ratište otišao početkom kolovoza 2013., piše Slobodna Bosna.

Mladićev otac u međuvremenu je kao ratni plijen dobio kuću i zemlju. Krajem 2013. poslao je prijatelja Emira Ališića da mu dovede suprugu Emiru te njihovo devetero djece - najmlađu kćer Merjem koja je imala pet mjeseci, ali i dvadesetogodišnjeg sina Amera. Po dolasku u Siriji Džinićevi sinovi Amer i tada 16-godišnji Almir upućeni su na vojnu obuku u trajanju od tri tjedna. Pretpostavlja se da su nakon toga raspoređeni u neku od jedinica.

Amir Džinić je prije toga svoju 16-godišnju kćer Enesu udao za Emraha Fojnicu, koji je ranije oslobođen optužbi da je pomagao Mevlidu Jašareviću. Isti je osuđen na petnaest godina zatvora zbog napada na veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

Fojnica je do uhićenja s roditeljima živio u Gornjoj Maoči, dok se u vehabijsko selo Ošve prebacio nakon izlaska iz pritvora. 2014. je poginuo u Iraku.

Nakon što je otišao na ratišta, Almir Džinić ušao je u redove ISIS-a te se tamo zadržao sve do srpnja ove godine. Po povratku u BiH uhitila ga je bh. policija.

Kopirati
Drag cursor here to close