Istraga još traje

19 godina šutnje: Obilježena obljetnica smrti Joze Leutara

Na Leutara je 16. ožujka 1999. godine izvršen atentat, tako što je pod njegov službeni automobil podmetnuta eksplozivna naprava.
Vijesti / Flash | 28. 03. 2018. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 1999. godine, od posljedica ranjavanja u atentatu, u sarajevskom Kliničkom centru podlegao je tadašnji zamjenik ministra unutarnjih poslova Federacije BiH Jozo Leutar.

Na Leutara je 16. ožujka 1999. godine izvršen atentat, tako što je pod njegov službeni automobil podmetnuta eksplozivna naprava. Od napada Leutar je bio u bolnici, u kritičnom stanju, a preminuo je, kako je službeno priopćeno, uslijed teške ozljede mozga. Suputnici su prošli s lakšim ozljedama.

Istraga, u kojoj je sudjelovao i FBI, pokazala je kako je pod automobil u kojem se nalazio Leutar postavljena eksplozivna naprava koja je podešena tako da najveći efekt izazove prema mjestu suvozača, tamo gdje se nalazio zamjenik ministra.

Do danas nitko nije osuđen za ubojstvo, a istraga još traje. Jedini sudski proces koji je vođen u ovom slučaju okončan je 12. studenog 2002. godine oslobađajućom presudom za Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića Comu, Zorana Bašića, Željka Ćosića, Jadranka Bajkuše i Marija Miličevića.


Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora jutros je položilo vijenac i upalilo svijeću na njegovom grobu u groblju Masline u Mostaru.

Vijence su, uz članove obitelji Leutar, položili i izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, koje je predvodio hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a Dragan Čović, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko–neretvanske županije i Županije Zapadnohercegovačke, koje su predvodili ministri Slađan Bevanda i Zdravko Boras, te izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova Hercegbosanske županije.
Kopirati
Drag cursor here to close