Punoljetstvo

18 godina Granične policije: Imamo solidnu opremu ali ne i kadar

Poslove granične kontrole, kako je naveo, obavljaju u skladu sa definiranim pravnim okvirom ove zemlje i najboljim standardima istovjetnih agencija u Europi.
Vijesti / Flash | 06. 06. 2018. u 15:18 Fena
Prije 18 godina formirana Granična policija BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prije 18 godina uspostavljena je prva multietnička agencija za provedbu zakona u BiH'', izjavio je u srijedu direktor Granične policije BiH (GPBiH) Zoran Galić na svečanosti upriličenoj ispred Glavnog ureda u Sarajevu povodom Dana i 18. godišnjice Granične policije BiH.   

''Kada neko navrši 18 godina, onda to u životu podrazumijeva određenu vrstu zrelosti i sposobnosti za preuzimanje odgovarajućih samostalnih aktivnosti''. Ova agencija je, kako je dodao Galić, danas takva, organizaciono i funkcionalno stabilna i bez obzira na sve poteškoće u radu, efikasna u izvršavanju povjerenih zadataka. 

Nedostatak kadra od samog početka

Poslove granične kontrole, kako je naveo, obavljaju u skladu sa definiranim pravnim okvirom ove zemlje i najboljim standardima istovjetnih agencija u Europi. 

''Naša struktura dosad je bila organizirana po ugledu na suvremene europske granične policije, međutim, kako je svaka organizacija podložna evaluaciji, mi smo uradili, predložili i prema Ministarstvu sigurnosti BiH uputili određene strukturalne promjene. Uz pomoć naših prijatelja iz Savezne policije Njemačke izradili smo novi pravilnik o unutarnjoj organizaciji, kojim ćemo povećati broj specijalista iz određenih oblasti, te poboljšati kvaliteta rada i kapaciteta na terenu. To će zahtijevati dalji razvoj informacionog sustava Granične policije BiH, te otklanjanje infrastrukturnih nedostataka i poboljšanje uvjeta za rad'', kazao je Galić. 

Od svog osnivanja ova institucija uvijek je imala probleme s nedostatkom kadrova, pa tako i danas. Prema važećem pravilniku, kazao je Galić, trenutno im nedostaje više od petsto uposlenika. 

''Trenutno je na školovanju klasa kadeta, kojom će Granična policija dobiti još 100 policajaca, a u tijeku su završne aktivnosti na selekciji još 100 kadeta, koje će veoma brzo biti upućeni na školovanje. Novoobučene kolege sigurno će predstavljati novu snagu koja će osigurati dalji i uspješan razvoj ove agencije, te djelomično ublažiti problem s nedostatkom kadrova. Granična policija BiH danas raspolaže sa solidnom opremom, ali i pored kadrovskog deficita nismo zadovoljni infrastrukturom na graničnim prelazima i uvjetima u kojim rade pripadnici Granične policije'', dodao je Galić. 

Migrantska kriza do sada najveći izazov

Situacija sa migrantskom krizom, kao globalnim problemom, reflektirala se na cijelu teritoriju BiH, pa i na Graničnu policiju. Galić je kazao da je to najveći izazov za ovu instituciju od njenog osnivanja. 

Napomenuo je da Granična policija beskompromisno preuzima sve mjere i radnje u okviru svojih nadležnosti svim svojim kapacitetima, kako ljudskim, tako i materijalno-tehničkim. 

''S obzirom da se radi o globalnom problemu, migrantska kriza se ne može tretirati parcijalno ni lokalno, to podrazumijeva da u svemu ovome očekujemo pomoć i suradnju svih relevantnih institucija u BiH i međunarodnih organizacija. Svjestan sam da se uvijek može bolje, ali s obzirom na postojeće materijalno tehničke kapacitete, nedostatak ljudstva, mislim da ulažemo maksimum napora u izvršavanju svojih zadataka'', istakao je Galić. 

U ovakvoj situaciji privremeno raspoređuju policijske službenike i specijalističku opremu na one dijelove granice gdje je najveći priliv migranata. Nedostatak policajaca na nekim dijelovima granice pokušavaju nadoknaditi upotrebom sofisticirane opreme za nadzor granice. 

''Naši službenici, zajedno sa pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH su prvi koji dolaze u kontakt sa ilegalnim migrantima. Međutim, ovo nije samo briga navedenih agencija, nego i svih agencija koje se nalaze u sastavu integriranog opravljanja granicom, policijskih organa u BiH i obavještajnih agencija'', istaknuo je Galić. 

Potreban podrška i ostalih institucija

Na ceremoniji obilježavanja Dana i 18. godišnjice GPBiH prisustvovali su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Suda BiH, Tužilaštva BiH, OSA-e, policijskih i agencija za policijsku podršku na državnoj razini, Policije Brčko distrikta BiH, kao i MUP-ova na entitetskoj i županijskoj razini i drugi. 

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić je u svom obraćanju istakao da je GPBiH jedna od najboljih policijskih agencija u BiH koja ima jako složenu zadaću. Ta zadaća se, dodao je, u zadnjih šest mjeseci malo usložila s obzirom da postoji povećan broj ilegalnih migranata. 

''Uspostavljene su nove ilegalne rute, a jedna od njih je i kroz BiH. Od GP BiH i svih agencija za provođenje zakona se očekuje odlučan odgovor, provođenje zakona i danas su na testu najviše GP BiH i Služba za poslove sa strancima i njima je potrebna posebna potpora u ovo vrijeme'', kazao je Krešić. 

Napomenuo je da je pomoć i podrška potrebna i od međunarodnih institucija i organizacija. 

''Danas je zasjedao Operativni štab za pitanje migracija i ključni problem je novac. Možemo mi praviti planove, razrađivati određene scenarije u uredima, ali planovi se provode na terenu gdje moramo imati humanitarnu dimenziju, zaštiti ljudska prava svih tih ljudi koji dolaze u BiH, a sa druge strane odgovoriti zadaći i učiniti ovaj prostor što je moguće sigurnijim'', kazao je Krešić. 

Na svečanosti su uručena priznanja policijskim i državnim službenicima i zaposlenicima GPBiH za njihov poseban doprinos u radu. 

Kopirati
Drag cursor here to close