Imena

Terorizam: 15 državljana BiH na crvenim potjernicama Interpola

Interpol je, primjera radi, na ovu listu stavio Fikreta Zukića (61), koji je, prema dostupnim informacijama, živio u vehabijskom gnijezdu Gornjoj Maoči, a potom otišao u Siriju.
Vijesti / Flash | 14. 05. 2021. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno 15 bh. državljana nalazi se na Interpolovim crvenim potjernicama zbog terorizma, a na popisu je i nekoliko poprilično zvučnih imena. Interpol je, primjera radi, na ovu listu stavio Fikreta Zukića (61), koji je, prema dostupnim informacijama, živio u vehabijskom gnijezdu Gornjoj Maoči, a potom otišao u Siriju, prenose Nezavisne novine.

Objavljeno je, podsjetimo, da je uhićen u akciji "Damask" 2014. godine, ali je pušten na slobodu, te da je u Siriji od 2016. godine. Postoje tvrdnje da je u džihad odveo cijelu obitelj, koja je u Siriji priključena terorističkim grupama.

Pripadnik je, dodaje se, radikalnog vehabijskog pokreta i često je posjećivao vehabijsku zajednicu u Gornjoj Maoči.U njegovoj kući su, kako postoje tvrdnje, održavani vehabijski vjerski obredi, a na kući i ispred nje bio je natpis "medžlis". Interpol je naveo da je potjernica za njim raspisana zbog organiziranja terorističke grupe.

Imena

Zbog organiziranja terorističke grupe, ali i zbog pridruživanja stranim paravojnim formacijama, na ozloglašenom popisu još je i Alija Keserović (26) iz mjesta Trnovi, kod Velike Kladuše, za kojeg je ranije objavljeno da je bio čobanin, odnosno da je čuvao koze i ovce Huseina Bilala Bosnića, bivšeg vehabijskog lidera, pravosnažno osuđenog na sedam godina robije zbog poticanja na terorizam.

Na crvenoj Interpolovoj potjernici još je i Edin Muftić (46) iz Gradačca, a terete ga za regrutiranje za terorističke aktivnosti, odnosno za financiranje terorizma i organiziranje terorističke grupe.

Između ostalih, na Interpolovim potjernicama su i Sulejman Mešanović (33) iz Gradačca, te Edin Pečenković (58) iz Bihaća. Ime Muradifa Hamzabegovića (61), čija je supruga Sena Hamzabegović (51) prije nekoliko dana uhićena na tuzlanskom aerodromu, jer je terete za financiranje terorističkih aktivnosti, također je na Interpolovoj potjernici.

"Nezavisnim" je potvrđeno da Senu Hamzabegović terete, odnosno da postoje dokazi, da je ona boravila na području Sirije.

Prikupljeni su dokazi i da je nekoliko puta svome suprugu, koji je bio visokopozicionirani pripadnik Islamske države, i koji je još u bjegu, prosljeđivala novac, iako je znala da će on biti korišten za financiranje terorističkih grupa i njihovih aktivnosti. Tužiteljstvo BiH jučer je priopćilo da je za Hamzabegović zatražilo određivanje pritvora.

Opasni ljudi

Njezin suprug Muradif je, prema dostupnim saznanjima, u svibnju 2012. osuđen pred Sudom BiH na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM zbog krijumčarenja ljudi. Nedugo nakon toga je, dodaje se, pobjegao u Siriju, gdje se priključio Islamskoj državi.

Podsjetimo, "Nezavisne novine" su nedavno pisale o imenovanju dvadesetšestočlanog koordinacijskog tima za razvijanje procedura povratka i prihvata bh. državljana iz zone sukoba Sirije i Iraka.

U paklu te dvije države u proteklim godinama bile su stotine građana BiH, a posljednje dostupne informacije pokazuju da se u sirijskim kampovima Al-Hol i Al-Roj, prema operativnim podacima, nalazi još oko 100 osoba.

Radislav Jovičić, stručnjak za sigurnost i bivši ministar unutarnjih poslova Republike Srpske, ističe da je obaveza svih zemalja članica Interpola, pa tako i BiH, da postupe po crvenoj Interpolovoj potjernici.

"Naravno, oni koji dospiju na crvene Interpolove potjernice su veoma opasni ljudi i sigurnosne službe imaju obavezu da odmah reagiraju ako e osobe primijete na teritoriju svoje zemlje, odnosno da ih uhite", rekao je Jovičić za "Nezavisne".

 

Kopirati
Drag cursor here to close