Hrvatska

14 novih slučajeva covida-19, kreće nova faza borbe protiv virusa

"Sutra otvaramo novu fazu naše borbe s koronavirusom kojom počinje naša izlazna strategija. S jedne strane bit će puno više aktivnosti i kretanjima po našim gradovima, ulicama i trgovinama, a s druge strane može se povećati rizik širenja virusa''
Vijesti / Flash | 26. 04. 2020. u 16:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata detektirano 14 novih slučajeva zaraze koronavirsuom, a umrla je još jedna osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U protekla 24 sata u Hrvatskoj imamo novih 14 dijagnosticiranih bolesnika, što daje ukupan broj od 2030 bolesnika u ovom trenutku", rekao je na konferenciji za medije hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Izvijestio je da je od jučer umro jedan bolesnik, štićenik Doma za starije i nemoćne u Splitu, a ukupan broj umrlih osoba je 55.

Na respiratoru su 23 osobe, dvije više nego jučer, a ukupan broj oporavljenih je 1103, odnosno 69 više nego jučer.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović ocijenio je da predstoji faza u kojoj "vjerojatno ima više nepoznanica" nego u prethodnoj fazi borbe protiv koronavirusa, javila je Hina.

"Sutra otvaramo novu fazu naše borbe s koronavirusom kojom počinje naša izlazna strategija. S jedne strane bit će puno više aktivnosti i kretanjima po našim gradovima, ulicama i trgovinama, a s druge strane može se povećati rizik širenja virusa među stanovništvom. Stožer promišlja kako pokrenuti što vise aktivnosti i kako najvećem broju naših građana omogućiti normalizaciju. S druge strane moramo voditi računa da nam se ne pogorša epidemiološa situacija", dodao je.

Pritom je ocijenio da je riječ o borbi koja se može dobiti samo uzajamnim razumijevanjem i slušanjem.

Od ponedjeljka, 27. travnja, bit će omogućen rad svim poslovnih subjektima u trgovini, osim onima koji posluju u trgovačkim centrima, s iznimkom dućana koji ondje rade cijelo vrijeme posebnih mjera.

Omogućit će se i nastavak rada svim uslužnim djelatnostima, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti, a omogućuje se i rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara, te treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Ministar Božinović odgovorio je na pitanje zabrane rada nedjeljom i mogućnost stvaranja gužvi tijekom subote.

"Ne živimo u normalnim vremenima. Na preporuku epidemiologa donesene su nove mjere, produženo je radno vrijeme trgovina, gdje se otvara mogućnost da se ljudi koji rade opskrbe nakon posla. Sve što radimo, radimo na temelju preporuka struke, a sve u skladu s ovlastima stožera", istaknuo je Božinović.

Kopirati
Drag cursor here to close