Presuda grupi Admira Jusufovića

13 godina zatvora zbog prodaje narkotika

Admir Jusufović, kao organizator ove grupe koja se bavila prodajom različitih narkotika, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjesec
Vijesti / Flash | 27. 02. 2019. u 11:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Županijskog suda Tuzla je po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona donijelo i objavilo osuđujuću prvostupanjsku i nepravosnažnu presudu za šest članova grupe koju je organizirao Admir Jusufović iz Kalesije, a zbog krivičnog djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, i izreklo im ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 13 godina i osam mjeseci.

Admir Jusufović, kao organizator ove grupe koja se bavila prodajom različitih narkotika, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjeseci, dok je Demir Jusupović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci. Njima se uz spomenuto krivično djelo optužnicom na teret stavlja i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Ostalim članovima ove grupe, Aldinu Jusupoviću, Smilji Čančarević, Feridu Jusupoviću i Almi Ćatibušić, su izrečene kazne zatvora u trajanju od po jednu godinu i jedan mjesec.

Optužnicom Tužilaštva TK Admir Jusufović se tereti da je organizirao grupu unutar svoje porodice, u kojoj su bili i spomenuti, te da je u periodu od srpnja 2017. do travnja 2018. godine od određenih osoba iz Sokoca, i na drugim lokacijama, nabavljao veće količine opojnih droga canabis (marihuana), heroin, kokain, amfetamin-speed i MDMA-extazy. Narkotike je predavao ostalim članovima, koji su imali različite uloge u grupi, te su drogu vagali, prepakivali i prodavali većem broju osoba na području Kalesije i drugih mjesta u Tuzlanskom kantonu.

Pripadnici Sektora kriminalističke policije, Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, su po nalogu Tužilaštva i uz naredbu Županijskog suda Tuzla 9. travnja 2018. izvršili pretrese na šest lokacija u Kalesiji i na jednoj lokaciji u Tuzli, nakon čega su ove osobe uhićene. Prilikom pretresa je pronađena određena količina amfetamina, veći iznos novca, dva pištolja, te drugi predmeti koji su služili ili koji potiču iz izvršenja krivičnih djela.

Nakon 10 mjeseci provedenih u pritvoru, Kantonalni sud Tuzla je svim optuženim osobama ukinuo ove mjere, uz obrazloženje da nakon izricanja prvostepene presude pritvor nije neophodan za nesmetanje vođenje daljeg krivičnog postupka.

Tužilaštvo će sačekati prijem pismenog opravka presude te će se najvjerojatnije izjaviti žalba Vrhovnom sudu FBiH, te također i žalba na odluku o ukidanju mjere pritvora, priopćeno je iz Tužilaštva TK.

Kopirati
Drag cursor here to close