Safe goal

Španjolska kompanija: Krivotvoreni certifikati za nabavku dječjih golova

Ove nabavke dio su projekta kupovine sigurnih golova za školska igrališta u Federaciji BiH, vrijednog 800.000 konvertibilnih maraka (KM)
Vijesti / Flash | 12. 06. 2018. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sigurnosni certifikati za nabavku sigurnih golova za školska igrališta u Sarajevu su krivotvoreni, tvrdi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) španjolska kompanija za akreditiranje ''Ases21'', čiji se logo nalazi u zaglavlju certifikata korištenih u tenderu za kupovinu golova za 20 sarajevskih škola.

Ove nabavke dio su projekta kupovine sigurnih golova za školska igrališta u Federaciji BiH, vrijednog 800.000 konvertibilnih maraka (KM) i pokrenutog nakon što je konstrukcija nogometnog gola usmrtila dječaka u sarajevskom naselju Dobrinja.

Firma ''Metalka Trade'' pobijedila je na tenderu u Kantonu Sarajevo sa certifikatima navodno izdanim u Španjolskoj, kojim se garantira sigurnost golova.

Originalni certifikat vrijedi godinu dana i ne duže od 2015., potvrdio je “Ases21” za BIRN BiH. Na tenderu u Sarajevu korišteni su certifikati navodno validni nekoliko godina.

''Drugi dokumenti su, bez dileme, krivotvorine koje je uradio netko tko se ne razumije u važeće propise'', kaže za BIRN BiH Jose Maria Farinas Garcia iz nezavisne kompanije za akreditacije ''Ases21'', čiji je logo u zaglavlju certifikata korištenih u Sarajevu.

Nepostojeći certifikati

BIRN BiH je ranije pisao o kupovinama sigurnih golova u Federaciji BiH koje su kasnile zbog slovne greške koju je napravila administracija. Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti inzistiralo je na dva španjolska certifikata – UNE EN 748 i UNE EN 749.

Dva takva certifikata priložila je kompanija “Metalka Trade” u svojoj službenoj ponudi na tenderu Ministarstva za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo, vidljivo je iz službene tenderske ponude iz kolovoza 2017. godine, dostavljene BIRN-u BiH na zahtjev prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama.

U službenoj ponudi su za katalog sigurnih golova španjolske kompanije “Safe Goal” dostavljeni i certifikati koji glase na drugu španjolsku kompaniju – “ZUAL”.

“Metalka Trade” je dostavila certifikate 748 i 749 koje je izdao “Ases21” u ožujku 2014. godine i čiji je “validni rok trajanja – maksimalno do 13. veljače 2019. godine”, navodi se u dostavljenim certifikatima na kojima je potpis Josea Marie Farinasa, tehničkog direktora firme “Ases21”.
U zaglavlju certifikata je logo španjolske agencije za akreditacije ENAC.

BIRN BiH je kontaktirao ENAC, na čiji je zahtjev kompanija “Ases21” odgovorila da nije izdala dva certifikata koja je koristila kompanija “Metalka Trade”.

Jedini originalni certifikat napravljen je u ožujku 2014. i važi samo do 13. veljače 2015. godine, potvrdio je Farinas za BIRN BiH.

On objašnjava kako uvijek koristi isti font za pisanje certifikata i da izgled i veličina fonta te razmaci između slova ne odgovaraju originalnim certifikatima kakve ova firma izdaje. “Ases21” uvijek izdaje certifikate s rokom važenja maksimalno do jedne godine.

''Ne znam da sam ikada izdao certifikat s važnošću dužom od jedne godine'', kaže Farinas i dodaje kako “onaj koji je krivotvorio certifikate ne poznaje propise jer se radi o rukometnom golu, za koje se primjenjuju propisi o sportskim elementima slobodnog pristupa i propisi o golu za mali nogomet (UNE EN 749), a ne oni koji se odnose na gol u nogometu (UNE EN 748)”.

Farinas je za BIRN BiH kazao da je predstavnik kompanije “Deportes y Servicios ZUAL”, koja više nije aktivna, Francisco Lobo u telefonskom razgovoru i pisanim putem potvrdio da njegova firma ne posjeduje druge certifikate osim onih koji važe do veljače 2015. godine.

''S tim klijentom samo se radilo tom prigodom i nije vršena nikakva inspekcija od 2014. godine'', objašnjava Farinas.

Certifikati koje je dostavila “Metalka Trade” i koje je uvažilo Ministarstvo za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo glase na kompaniju “ZUAL” i važe do 2019. godine.

Francisco Lobo, predstavnik kompanije “ZUAL”, u pisanom odgovoru za “Ases21” koji je dostavljen
BIRN-u BiH, tvrdi da ova firma posjeduje jedan certifikat s rokom važenja do veljače 2015. godine.

''U našem posjedu ne postoji dokument izdan nakon spomenutog certifikata, niti smo tražili naknadna certificiranja. Ako postoje neki drugi certifikati pod našim imenom, radi se o krivotvorinama'', navodi se u pismu Francisca Loba.

Direktor kompanije “Metalka Trade” Amir Smiječanin nije odgovorio na zahtjev BIRN-a BiH za razgovor niti na pitanja o porijeklu certifikata. Iz ove kompanije su za BIRN BiH potvrdili da je Smiječanin primio upit e-mailom, ali da je prezauzet, te da se obratimo Ministarstvu za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo.

Ova firma isporučila je golove u 20 sarajevskih škola, čime je službeno završen tender Ministarstva za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo vrijedan više od 130.000 KM.

Ministar Elvir Kazazović kaže da on i članovi komisije za provođenje javne nabavke nisu imali informaciju o ispravnosti certifikata.

''Ja sam prvi put upoznat s tim i vidjet ću s komisijom što se tu može uraditi'', kaže Kazazović za BIRN BiH.

Firme s certifikatima

Ministarstvo za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo ranije je tri puta neuspješno provodilo tendere za kupovinu golova, o čemu je BIRN BiH pisao.

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović ranije je za BIRN BiH kazala da su koristili sigurnosne standarde koji su u Srbiji traženi kada su nabavljani golovi, što je ona saznala od bivšeg ministra obrazovanja Srđana Verbića.

''On je nama rekao da su oni nabavili te sigurnosne golove i da su to najprovjereniji i najmoderniji golovi'', kazala je Dilberović i dodala da se nekim firmama ti standardi ne sviđaju, ali da nju to ne zanima jer se radi o borbi između firmi.

Ona je rekla da je bilo pokušaja favorizacije firmi još prije raspisivanja poziva.

''Dok još nisu bili raspisani tenderi, nama su pojedini kantoni dostavljali, bez tenderske dokumentacije, firme za koje su htjeli da ih mi pustimo da prođu a koje nisu ispunjavale uslove'', kazala je Dilberović u srpnju 2017. godine.

Dilberović nije odgovorila na pitanje BIRN-a BiH o tvrdnji španjolske kompanije o izdanim certifikatima. U pisanom odgovoru Dilberović kaže kako je u ugovoru navedeno da je sva odgovornost za provođenje tendera na županijskim ministarstvima.

''Županijska ministarstva obrazovanja i znanosti, kao ugovorni organ, bila su dužna provjeriti dokumentaciju svakog od ponuđača, pa tako i vjerodostojnost priloženih certifikata'', navodi se u dopisu Dilberović.

U dopisu su izostali odgovori na pitanja na koji je način Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti kontroliralo trošenje novca i da li će istražiti korištenje ovih certifikata.

Kazazović kaže da su od drugih županija saznali da su se ''pojavile firme s tim certifikatima i da su ti golovi puno skuplji''.

''To je zahtijevalo Federalno ministarstvo. Pitaju nas, zbog čega ti certifikati, zbog čega nije najniža cijena. Zbog toga jer je sigurnost te opreme jako bitna, zbog toga su oni i dali pare da se to radi'', kaže Kazazović.

U odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača za sigurne golove u Sarajevu se navodi kako je jedna od ponuda ispunila sve potrebne uslove tendera, ali da je njihova ponuda odbačena zbog “neprirodno niske cijene”. Set golova bio je za 350 KM, odnosno 20 posto, jeftiniji od ponude “Metalka Tradea”.

Slični certifikati

Ranije je Ministarstvo za obrazovanje, znanosti mlade Kantona Sarajevo provjeravalo ispravnost dva slična certifikata prijavljena na ovaj tender.

''To je zbunilo članove komisije i oni su kontaktirali obje firme'', kaže Kazazović.

Objašnjava da su članovi komisije kontaktirali firme koje su dostavile certifikate i da je španjolska kompanija “Safe Goal” potvrdila da jedina u Europskoj uniji posjeduje patent za sigurne golove.

''Ova firma je rekla da nema direktnu korespondenciju sa firmom ‘Metalka Trade’, već da posredno preko Slovenaca prodaju golove i da se njihovi golovi nalaze gore'', kaže Kazazović i dodaje da “Safe Goal” nije naveo ime slovenačke firme, ali da su objasnili da će ako “Metalka Trade” pobijedi na tenderu, “stupiti u kontakt s njima oko samog postavljanja golova”.

''Oni su rekli da imaju golove na lageru, čak su rekli i koliko golova od 2016. godine, koje su oni u Sloveniji distribuirali, i da je to kod te firme'', kaže Kazazović i objašnjava da nije siguran kako je komisija za provođenje nabavke mogla utvrditi ispravnost certifikata.

''Ne znam kako uopće to razjasniti. Da smo to znali, mi bismo zaustavili proceduru. To je nama sada nova smjernica da bismo mogli pokrenuti istragu povodom toga'', kaže Kazazović.

Kompanija “Safe Goal” nije odgovorila na upit BIRN-a BiH do trenutka pisanja ovog teksta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close