Zlouporaba položaja i ovlasti u gospodarstvu

Široki Brijeg: Deset godina zatvora i zaplijena 3 milijuna KM

Goran Barać nepravomoćno je osuđen na kaznu zatvoru u trajanju od 5 godina, Blago Senjak na 4 godine, a Zlatan Tomas na godinu dana zatvora.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 05. 2019. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blago Senjak, Zlatan Tomas i Goran Barać, trojica optuženih zbog zlouporabe položaja ili ovlasti i zlouporabe ovlasti u gospodarstvu, nepravomoćnom odlukom Županijskog suda u Širokom Brijegu proglašeni su krivima i osuđeni na ukupno deset godina zatvora, te im je oduzeta imovinska korist u ukupnom iznosu od 2.901.859,43 KM, potvrđeno je za Bljesak.info iz Županijskog tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu.

Blago Senjak, kao predsjednik Upravnog odbora Agencije za privatizaciju u Županiji Zapadnohercegovačkoj i odgovorna osoba bez podnošenja pismenog zahtjeva i prethodne suglasnosti Upravnog odbora Agencije 2003. izdao Odluku kojom je A.M. dao suglasnost za upisivanje založnog prava i raspolaganja nekretninama poduzeća U… d.d. Posušje, a sve radi dobivanja financijskog leasinga u iznosu od 318.805,00 Eura, zbog čega je počinio kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti, pa je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine.

Zlatan Tomas i Goran Barać, prvi kao suvlasnik, direktor društva Inval d.o.o. Široki Brijeg, drugi kao osoba koja je faktički obavljala poslove za društvo Kobako d.o.o. Posušje, su dogovorno društvu Inval d.o.o. Široki Brijeg pribavili protupravnu imovinsku korist od 1.010.118,95 KM. Goran Barać je Zlatanu Tomasu pribavio račun i potvrdu od 2003. godine za opremu za obradu drveta u cilju odobravanja financijskog leasinga društvu Inval, iako su znali da predmetna oprema nije isporučena niti će biti, a kada je davatelj leasinga uplatio navedeni iznos novca na račun društva Kobako, posredstvom Gorana Baraća isti iznos je prebačen na račun društva Inval.

Goran Barać, koji je faktički obavljao poslove za društvo Kobako d.o.o. Posušje po dogovoru sa K.J. direktorom T… d.o.o. Posušje, društvu Kobako je pribavio protupravnu imovinsku korist od 760.361,76 Eura. Goran Barać je pribavio račun i potvrdu od 2003. godine za opremu za mljekaru u cilju odobravanja financijskog leasinga K.J. iako je znao da predmetna oprema nije isporučena niti će biti, kada je davatelj leasinga uplatio navedeni iznos novca na račun društva Kobako, novci su trošeni za razne namjene, osim za one za koje je doista novac i uplaćen.

Goran Barać, koji je faktički obavljao poslove za društvo Kobako d.o.o. Posušje po dogovoru sa A.M. zastupnikom poduzeća u privatizaciji U…d.d. Posušje, društvu Kobako je pribavio protupravnu imovinsku korist od 254.400,39 Eura. Goran Barać je pribavio račun i potvrdu od 2003. godine za pile za kamen u cilju odobravanja financijskog leasinga A.M. iako je znao da predmetna oprema nije isporučena niti će biti, kada je davatelj leasinga uplatio navedeni iznos novca na račun društva Kobako, novci su trošeni za razne namjene, osim za one za koje je doista novac i uplaćen.

''Zlatan Tomas je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine, a Goran Barać na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina, zbog kaznenog djela Zlouporaba ovlasti u gospodarstvu, te u roku od 15 dana po pravomoćnosti presude moraju uplatiti novčane iznose u korist proračuna Županije Zapadnohercegovačke, i to: Zlatan Tomas iznos od 914.117,70 KM, a Goran Barać iznos od 1.987.741,73 KM.

S obzirom da je riječ o nepravomoćnoj presudi ista se može pobijati kod Vrhovnog suda Federacije BiH u Sarajevu, a Županijsko tužiteljstvo će uložiti žalbu na odluku o kazni'', izjavio je za Bljesak.info Josip Aničić, županijski tužitelj Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu.

Kopirati
Drag cursor here to close