Organizirani kriminal

Zoran, Momo i Majstor optuženi za proizvodnju droge

U optužnici se navodi da su potrebne materijale i kemijske supstance potrebne za uzgoj nabavili i krijumčarili iz Republike Austrije.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 12. 2018. u 11:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Zorana Simića, rođenog 27. rujna 1972. godine u mjestu Modling, Austrija, nastanjenog u Bijeljini, Momčila Zirojevića, zvanog "Momo", rođenog 2. siječnja 1960. u Gacku, nastanjenog u Bijeljini i Milutina Vukosavljevića, zvanog "Majstor", rođenog 10. srpnja 1961. u Smederevskoj Palanci, državljanina R Srbije.

Oni se terete da su kao organizirana kriminalna grupa, tijekom 2017. i 2018., s namjerom proizvodnje opojne droge marihuana - skunk te njene distribucije na ilegalnim narko-tržištima zemalja EU, na području Bijeljine, na skrivenoj lokaciji oformili laboratorij sa specijalnom opremom te klimatskim i tehničkim uvjetima za uzgoj modificirane marihuane s visokim postotkom supstance THC.

U optužnici se navodi da su potrebne materijale i kemijske supstance potrebne za uzgoj nabavili i krijumčarili iz Republike Austrije.

Nakon uzgoja i prerade opojne droge optuženi su drogu krijumčarili i prodavali na ilegalnom narko-tržištu Austrije i Švicarske, gdje kilogram navedene opojne droge dostiže cijenu od 2.600 eura, ili veću, te tako ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi su otkriveni i lišeni slobode u operaciji kodnog naziva "Damar" koju je provelo Tužilaštvo BiH zajedno sa SIPA-om i MUP-om RS krajem rujna ove godine.

Tijekom istrage je utvrđeno da je na područje Švicarske prokrijumčareno i prodato najmanje 11 kilograma opojne droge, a optuženi su dobiveni novac podijelili kao nezakonito stečenu imovinsku korist.

Tijekom provođenja istrage ostvarena je značajna suradnja s partnerskim institucijama Republike Austrije.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala i neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko deset svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem obimnog dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close