Suđenje

Zločini u Konjicu: Izneseni dokazi koje nisu potvrdili svjedoci

Odvjetnica je u spis uložila i dokaze da su zatvorenici u ''Musalu'' pokušali unijeti oštre predmete.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 10. 2017. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine u Konjicu obrana Edhema Žilića uložila je dokumente kojima namjerava dokazati da optuženi nije mogao puštati zatvorenike iz centra ''Musala''.

Odvjetnica Zumreta Akagić-Bavčić uložila je 35 materijalnih dokaza, među kojima su bili akti Povjerenstva za razmjenu u  kojima, kako je pojasnila braniteljica, želi dokazati tko je mogao pustiti zatvorenike iz centra ''Musala'', odnosno da to nije mogao optuženi Žilić.

Uloženi su i dokazi da ponašanje prema ratnim zarobljenicima u ''Musali'' nije bilo rigorozno kao što su tvrdili pojedini svjedoci i da su zarobljenici imali zdravstvenu njegu,  te da su slati na kućno liječenje i nisu se vraćali.

''Otpušteni su kao slobodni građani'', kazala je Akagić-Bavčić.

Odvjetnica je u spis uložila i dokaze da su zatvorenici u ''Musalu'' pokušali unijeti oštre predmete.

Tužiteljica Sanja Jukić prigovorila je na autentičnost, relevantnost i zakonitost uloženih dokaza. Istaknula je da se radi o neovjerenim kopijama, te da svjedoci nisu potvrdili autentičnost dokaza.

Žilić je optužen da je činio, naredio, omogućio i nije spriječio nečovječna postupanja prema zatvorenicima hrvatske i srpske nacionalnosti u zatočeničkom objektu sportske dvorane ''Musala'' u Konjicu.

Prema optužnici, Žilić je bio pripadnik Armije BiH i vršitelj dužnosti upravnika u ''Musali''. Na teret mu se stavlja da je od maja do kraja listopada 1993. godine omogućio stražarima da zlostavljaju i siluju zatvorenike. Suđenje se nastavlja 13. listopada, javio je BIRN-Justice Report.

 

Kopirati
Drag cursor here to close