SIPA

Uhićeno šest osoba zbog ratnog zločina u mjestu Čemerno

Uhićeni su zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivična djela: ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, organiziranje grupe ljudi i poticanje na počinjenje ratnog zločina
Vijesti / Crna Kronika | 19. 12. 2017. u 09:39 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šestorica bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine uhićena su u utorak pod sumnjom da su počinili ratni zločin uključujući ubojstvo najmanje trideset civila srpske nacionalnosti tijekom rata u BiH početkom 1990-ih, potvrđeno je tijekom dana iz Tužiteljstva BiH koje vodi istragu.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhićenja su proveli na području Ilijaša i Kaknja, dvadesetak kilometara sjeverno od Sarajeva.

Radi se o osobama koje su 1992. bile na zapovjednim dužnostima ili pripadnici Armije BiH u postrojbama koje su djelovale na području Kaknja, Ilijaša i Breze.

Kako je pojašnjeno iz Tužiteljstva BiH svi su 10. lipnja te godine sudjelovali u napadu na selo Čemerno u ilijaškoj općini koje je bilo nastanjeno Srbima.

U tom je napadu ubijeno trideset osoba, uglavnom civila među kojima je bilo i deset žena. Najmlađa žrtva imala je 16 a najstarija 80 godina.

Osumnjičene se tereti za kaznena djela  ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, protupravno ubijanje i ranjavanje te povrede zakona i običaja rata, priopćeno je iz SIPA-e.

Na području Kaknja i Ilijaša jutros su uhićeni osumnjičeni za ratne zločine nad srpskim civilima - Teufik Turudić /57/ i Senad Sikira /58/ iz Kaknja, Mirsad /53/ i Nusret Bešlija /55/, te Hamdija Spahić /57/ iz Ilijaša i Mirzet Bešlija /49/ iz Sarajeva, priopćeno  je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close