Presuda

Zbog napada u zgradi u Centru 2 osuđen na godinu i 8 mjeseci zatvora

Vijesti / Crna Kronika | 25. 10. 2011. u 15:20 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud Mostar donio je danas pravomoćnu presudu kojom optuženoga Nermina Ademovića, zvanog Nerko (1979.) iz Koraja, općina Lopare, osuđuje na zatvorsku kaznu od jedne godine i 8 mjeseci zbog kaznenog djela razbojstva.

Presuda je donesena nakon što je optuženi Ademović sporazumno priznao krivnju, a predsjedavajući Županijskoga suda Hamo Kebo to prihvatio.

Sporazumnim priznanjem, Ademović je priznao da je kriv što je 30. studenoga 2009. oko 16 sati s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist ušao u neosvjetljeni haustor stambene zgrade u Ulici A. Starčevića u Mostaru i tu presreo Anku B. koju je, u namjeri da je onesposobi, udario u potiljak šakom, nakon čega je ona pala i izgubila svijest. Optuženi je onda iz njezine torbice izvadio novčanik u kojem je bilo 50 KM, te bankovna kartica s PIN-om, s koje je poslije digao 300 KM.

Ademović je osumnjičen i za razbojstva u Tuzli i Lukavcu. Snimak sa bankomata u Mostaru upoređen je sa fotografijom koju imaju u MUP-u Tuzlanske županije, na osnovu čega je utvrđeno da se radi o istom razbojniku. Nermin Ademović je početkom 2010. godine uhićen u Tuzli, a dovodi se u vezu sa 14 razbojništava počinjenih na području Tuzlanske županije. Saslušan je i za njega je zatražen pritvor.

Ademović se, prema pisanju nekih medija, ispraksao na napadima u haustorima zgrada. Osim u Mostaru ozljede ženskim osobama u ulazima zgrada pravio je i u Tuzli. Također izvršio je više razbojništava u nekoliko trgovina u Tuzli. Pored Tuzle i Mostara 2008. godine i u Lukavcu je presretao prolaznike i otimao torbe nanosivši ozljede hladnim oružjem.

Kopirati
Drag cursor here to close