Sud BiH

Zatraženo produženje pritvora za 'instruktora ISIL-a' vraćenog iz Sirije

Tužiteljstvo BiH zatražilo je produženje pritvora Armenu Dželki nakon što ga je optužilo za organizovanje terorističke skupine zbog ratovanja u Siriji i Iraku. Branitelj je istaknuo da je Dželko teško ranjen 2015. godine i da nije mogao ratovati .
Vijesti / Crna Kronika | 17. 03. 2020. u 16:03 BIRN Justice Report
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH zatražilo je produženje pritvora Armenu Dželki nakon što ga je optužilo za organizovanje terorističke skupine zbog ratovanja u Siriji i Iraku.

Odbrana je predložila određivanje mjera zabrane, navodeći da nema opasnosti da optuženi pobjegne ili ponovi krivično djelo.

Tužiteljstvo smatra da su ostali svi razlozi za pritvor Dželki, koji mu je ranije određen po svim zakonskim osnovama – zbog opasnosti od bjekstva, utjecaja na svjedoke, ponavljanja djela i uznemirenja javnosti.

Tužitelj Dubravko Čampara je istaknuo da je Dželko na ratištu u Siriji i Iraku proveo skoro šest godina i da je sudjelovao u borbama kao vojnik i instruktor ISIL-a. Tom prilikom, kako je dodao, sklopio je poznanstva i mogao bi iskoristiti priliku da napusti BiH, posebno u vrijeme kada su u fokusu pandemija i migrantska kriza. Kao dodatni razlog je naveo da su dvije supruge i dvoje djece optuženog i dalje u Siriji.

''Postoji opasnost da će optuženi ponoviti krivično djelo ako se nađe na slobodi, pogotovu u kaosu od korone i migrantske krize… kada nam fali graničnih policajaca'', kazao je Čampara.

Tužitelj je rekao da je više svjedoka prepoznalo Dželku iz Sirije i da postoji bojazan da bi mogao utjecati na njih.

''Ovaj čovjek je zarobljen u Baguzu u veljači 2019. To je bilo posljednje uporište ISIL-a u svijetu. Dakle, nikom iz te grupe nije palo na pamet da odstupi'', kazao je Čampara.

On je dodao da su zločini ISIL-a najstrašniji koje je svijet vidio od rata u BiH i da bi puštanje ljudi koji su bili njegovi pripadnici poremetilo javni red i mir.

Obrana je naglasila da je Dželko otišao u Siriju u veljači 2013. godine, kada ISIL nije bio teroristička organizacija, u vrijeme ''Arapskog proljeća'', kada su bili borci za slobodu i demokraciju.

Branitelj Senad Dupovac je rekao da se iz Sirije vratilo blizu 50 ljudi, koji nisu procesuirani, i da nitko od njih nije napravio neko nedjelo.

On je naveo da se Dželko, za razliku od onih koji su bili sami, nije mogao vratiti jer je imao dvije žene i dvoje djece.

Branitelj je istaknuo da je Dželko teško ranjen 2015. godine i da nije mogao ratovati sve i da je htio, a skoro cijelu 2019. proveo je u logoru.

U vezi sa utjecajem na svjedoke, Dupovac je kazao da su oni već dali izjave koje mogu biti korištene u slučaju da na suđenju dođe do promjena u iskazima.

Naglasio je da su granice zatvorene i da su druge države postavile vojsku, zbog čega se ne bi ni mogao vratiti u Siriju. Dodao je da je obitelj optuženog u kampu.

Dupovac je ocijenio i da je uznemirenje javnosti neosnovan argument, navodeći da nitko ne spominje slučajeve Gavrila Stevića ili Ibre Ćufurovića, koji su također procesuirani zbog sudjelovanja na stranim ratištima.

Dželko je u prosincu 2019. godine vraćen u BiH sa još šestoricom, također osumnjičenih za sudjelovanje na stranim ratištima. Protiv Dželke i još dvojice je podignuta optužnica, a protiv ostalih se i dalje vodi istraga.

Kopirati
Drag cursor here to close