Zakon nije prošao

Zastupnici iz RS-a glasali protiv zakona o protjerivanju osuđenih migranata iz BiH

Sudeći po glasanju zastupnika iz RS-a, migrantska kriza u našoj zemlji je pod kontrolom
Vijesti / Crna Kronika | 10. 12. 2020. u 19:21 Bljesak.info | Federalna.ba

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Samo smireno, sve će biti OK

Veliki broj krivičnih djela migranata u našoj zemlji, a posebno u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo, zahtijeva konkretne poteze vlasti u rješavanju ovog problema.

Međutim, zahtjev dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića za razmatranje prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o strancima po hitnom postupku, a koji bi pomogao u odvraćanju migranata u činjenju krivičnih djela na području BiH, odbijen je jer nije imao entitetsku većinu - točnije, protiv su bili zastupnici iz RS-a.

Predložena izmjena zakona omogućila bi protjerivanje stranih državljana koji su pravosnažno osuđeni za prekršaje s elementima nasilja ili kršenja javnog reda i mira. Ovakva izmjena zakona zasigurno bi doprinijela sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ali i skinula dobar dio tereta migrantske krize sa leđa građana.

Sudeći po glasanju zastupnika iz RS-a, migrantska kriza u našoj zemlji je pod kontrolom, a krivična djela koja su počinili migranti, među kojima je i nedavno ubojstvo u Sarajevu, nisu razlozi za zabrinutost.

"Suština ovog zakona je da pošaljemo poruku migrantima da ako poštuju zakone države BiH, onda će i dalje država BiH prema njima imati odnos u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima, jedan humani i ljudski odnos, a ako ne poštuju zakone, naravno da će završiti ili u migrantskim centrima u izolaciji, odnosno biti deportirani", objašnjava Zvizdić.

Političke igre i ovaj put zasjenile su interes građana. Da je situacija ozbiljna, pokazuju podaci MUP-a KS-a, prema kojima je samo u ovoj godini zabilježeno 91 krivično djelo, 40 prekršaja, i 334 incidenta koja su počinili migranti.

"Na području USK-a smo imali 70 krivičnih djela koja su počinili migranti. U ovim krivičnim djelima mi imamo i krivična djela ubojstva, tri krivična djela ubojstva, dva krivična djela pokušaja ubojstva, imamo krivična djela razbojništva, teških krađa, nasilničko ponašanje, zloupotrebe opojnih droga, čak i silovanja", kaže Ale Šiljdedić, glasnogovornik policije USK-a.

Uz problem otežanog utvrđivanja identiteta kod migranata počinitelja krivičnih djela, i samo procesiranje takvih osoba je teško, upravo zbog nepostojanja adekvatnih zakona i podzakonskih akata.

Kopirati
Drag cursor here to close