Pripadnost stranci

Zapošljavanje u Elektroprivredi: Stranačka iskaznica umjesto svjedodžbe

Vijesti / Crna Kronika | 18. 09. 2017. u 15:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok Kantonalnog tužiteljstva je na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u “Elektroprivredi” ispričao da je izvršni direktor ovog poduzeća Esed Džananović tražio od njega da napravi prijedlog odluke za zaposlenje jedne osobe, piše Detektor.ba.

Ahmed Mutapčić, tehnički direktor u “Elektrodistribuciji” Zenica, kojem je Tužiteljstvo dalo imunitet, ispričao je da je od kraja lipnja do polovice srpnja prošle godine mijenjao direktora Ediseja Sjerotanovića, koji je bio na godišnjem odmoru i od kojeg je dobio ovlasti za odluke u njegovom odsustvu.

“Prije odlaska na odmor, Sjerotanović je rekao da je Džananović vršio pritisak da se na mjestu elektromontera u Travniku uposli Ismet Keserović. Stav Sjerotanovića je da on s tim nije suglasan, a Keserović je bio iz Zavidovića, dok nama treba netko pristupačan u Travniku”, kazao je Mutapčić.

Dok je Sjerotanović bio na odmoru, svjedok je od Džananovića na Viberu dobio poruku da napravi odluku za zapošljavanje Ismeta Keserovića, nakon čega mu je prenio da je direktor s tim upoznat, ali da nije suglasan.

“Džananović mi je rekao da je to naredba i da se ona mora provesti”, izjavio je svjedok i dodao da je potom kontaktirao Sjerotanovića, koji mu ponavlja da nije suglasan. Kada su se kasnije čuli, prema Mutapčiću, direktor mu je kazao da je razmislio i da “izradi” tu odluku.

Svjedok je dodao da ga je sutradan nazvao Džananović i rekao mu da će dostaviti dokumentaciju za Keserovića. Dokumentacija je dostavljena, ali su, prema svjedoku, nedostajali original ili ovjereni dokumenti kao i potvrda o radnom iskustvu, o čemu je obavijestio izvršnog direktora.

“Dao mi je broj Ismetovog oca Seada, da njega kontaktiram, što sam i uradio”, kaže svjedok te pojašnjava da je Sead donio dokumente.

Prijedlog o zaposlenju, koji je uradila Smaragda Imamović, svjedok je parafirao, a zatim skenirao i poslao Džananoviću e-mailom.

Na upit Džananovićeve braniteljice Vasvije Vidović zašto ni u jednom zapisniku iz istrage nije spomenuo da je optuženom prenio Sjerotanovićev stav, što je učinio u sudnici, svjedok je odgovorio: “Suština je da sam dobio naredbu, da sam to proveo”.

Obrani je rekao i da je ranije sa Džananovićem razgovarao o zaposlenju supruga svoje svastike, ali da ne zna je li to praksa u “Elektroprivredi”, kao da ni na koji način nije sumnjao da iza onoga što mu je tražio optuženi leži neka nezakonitost. Svjedok je potvrdio i da je jedan od kandidata za izvršnog direktora u “Elektroprivredi”.

Optužnica tereti generalnog tajnika Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića, da je sa Safetom Bibićem organizirao grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Ramiz Karavdić, koji su pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama “Elektroditribucije” pri “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga su koristeći svoj utjecaj preko Džananovića, koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja.

Ista optužnica Asima Sarajlića i Mirsada Kukića tereti za primanje nagrade ili koristi za trgovinu utjecajem.

Saslušana je i svjedokinja Smaragda Imamović, koja je također dobila imunitet te je u ljeto 2016. bila rukovoditelj Službe za kadrovske poslove u zeničkoj “Elektrodistribuciji”, a koja je rekla da je za Ismeta Keserovića prvi put čula kada je njegove dokumente donio Mutapčić.

“Rekla sam Mutapčiću da se Keserović nikada nije javio da radi kod nas, a odgovorio mi je da se on ništa ne pita i da je to nalog izvršnog direktora”, navela je svjedokinja.

Imamović kaže da je uradila dopis i prijedlog odluke o davanju suglasnosti, koju je parafirao Mutapčić, kao i da nije imala snage “da kaže ‘neću’”, jer je shvatila da to mora izvršiti ako tako kaže izvršni direktor.

Kada se Sjerotanović vratio s odmora, kako kaže svjedokinja, bio je iznenađen i rekao je da odluku ne misli realizirati. Kasnije je fasciklu s Keserovićevim dokumentima svjedokinja odnijela nekom od pomoćnika direktora, a kada je vratila vidjela je da nedostaju originalne svjedodžbe i da je tu potvrda o pripadnosti stranci SDA.

Obrani je svjedokinja rekla da sporna odluka nikada nije stupila na snagu, ali ni izvan nje.

Nastavak suđenja će biti naknadno određen.

Kopirati
Drag cursor here to close