Različite priče

Suđenje Ukrajinkama zbog prostitucije u Mostaru: Isplivali detalji

Vijesti / Crna Kronika | 25. 10. 2021. u 16:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Avaz.ba / Započelo suđenje Ukrajinkama zbog prostitucije u Mostaru

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi u ponedjelak je pred Vijećem Suda BiH kojim predsjedava sutkinja Džemila Begović, počelo suđenje Ukrajinki Asmih Zhdanovanoj, (60) zvanoj Asja, koja se tereti za međunarodnu trgovinu ljudima i međunarodno navođenje na prostituciju.

Natalia Nachinkin, (32), koja se spominje u optužnici, nakon što se našla na slobodi, pobjegla je iz BiH.

Ukrajinke se terete se da su od početka 2019. pa sve do 26. siječnja ove godine, na području Mostara i Banje Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirale grupu ljudi radi vršenja krivičnih djela, prenosi "Avaz". 

Pod krinkom masaže

Vrbovale su djevojke iz Ukrajine i Rusije kojima su plaćale avionske karte za dolazak u BiH gdje su im pronalazile smještaj i iskorištavale ih za pružanje seksualnih usluga.

Državni Tužitelj Oleg Čavka kazao je da su djevojke sav novac morale predavati svojim svodnicama, a one su dio slale u Ukrajinu svojim saradnicima, Asjinom sinu Juriju i Turčinu Osman Aliju Saridanu.

U Mostaru i Banjoj Luci u unajmljenim stanovima i apartmanima pod krinkom masaže djevojke su pružale seksualne usluge.

Jedna djevojka Anzhela Hordienko, kazao je Čavka, se usprotivila Nataliji i njezinim prijateljima te je otišla u Mostar kod Asje, koja ju je, kako se u optužnici navodi, nastavila iskorištavati za prostituciju.

Izjava Anzhele koja se vratila u Ukrajinu osigurana je Sudu BiH. Čavka je naveo da je djevojka ucjenjivana da će njezina obitelj saznati čime se bavi, ako ne nastavi davati seksualne usluge te je i fizički zlostavljana.

Cijene seksualnih usluga kretale su se od 60 do 100 KM.

Unajmljeni apartmani 

Čavka je naglasio da su prošle godine nakon saznanja da se u Mostaru odvija prostitucija, presretnuti razgovori na više telefonskih brojeva te da je tom prilikom identificirana Asmih Zhdanova koja je navodno ugovarala usluge s klijentima.

Djevojke su u grupama dolazile u BiH, ostajale po petnaest dana, nakon čega su se vraćale, a druga grupa bi dolazila.

Dvojica prikrivenih istražitelja došli su u hotel "City" u Mostaru gdje je Asja unajmila apartmane te su se predstavili kao korisnici seksualnih usluga.

U apartmanu su zatekli Anzhelu i još jednu djevojku te su se po obavljenom razgovoru predstavili i izvršili pretres apartmana. Tom prilikom izuzet je veći broj mobitela, novac kao i velika količina kondoma.

Istražitelji su također otkrili veći broj korisnika njihovih usluga. Svi oni su naveli da godinama koriste njihove seksualne usluge koje su se odvijale na više lokacija u Mostaru.

Zdravstena ili erotska masaža

Odvjetnica Nada Dalipagić koja zatupa Asmih Zhdanov, kazala je da navodi iz optužnice ne odgovaraju istini te da Ukrajinka nije počinila krivično djelo za koje se tereti.

Dalipagić je podsjetila na izjavu koju je Zhdanov dala u Tužiteljstvu u siječnju ove godine, a u kojoj je navela da je unajmila prostor u kojem je radila zdravstvenu masažu šest mjeseci, a djevojke su radile erotsku masažu.

"Nikakve seksualne usluge nije pružala klijentima, niti je takve usluge ugovarala. Djevojke su radile masažu. Anzhela i Ljubica su same naplaćivale, a te iznose nisu dijelile s njom s tim da su dijelile stanarinu. Asmih s Natalijom iz Banja Luke nije imala nikakav posao, znala ju je samo iz priča Anzhele koja je od nje pobjegla", kazala je Dalipagić.

Braniteljica se osvrnula i na izjavu Anzhel koja je pred Sudom saslušana, a koja je kazala da je u Mostar došla u veljači 2020. godine gdje je radila kao maserka. Klijenti su joj plaćali 80 KM, a novac je uzimala za sebe.

"Za Asmih je rekla da je dobar čovjek i da je i ona žrtva cijele ove situacije. Također je potvrdila da ju je tada drugoosumnjičena Natalia Nachinkin prisiljavala da ima spolne odnose s muškarcima i da su to sve bili Natalijini prijatelji. Svjedokinja je izjavila da je dnevno morala imati najmanje dva- tri odnosa, da je Nataliji morala predavati novac, a ona ju je ucjenjivala da će sve ispričati njenoj obitelji. Nataliji je također morala vratiti pozajmljene novce koje je potrošila za avionsku kartu",  kazala je Dalipagić utvrdiviši da Asja nije pobjegla u Ukrajinu već da je ostala u BiH kako bi se utvrdila istina.

Ždanova koja je za sebe rekla da je udovica i inženjer pomorstva, potvrdila je da odlično razumije i govori hrvatski jezik i da joj ne treba prevoditelj. 

Iduće ročište je zakazano za 15. listopad kada će biti pozvani prvi svjedoci Tužiteljstva, a riječ je o korisnicima seksualnih usluga.

Kopirati
Drag cursor here to close