Akcija UNO BiH

Zaplijenjene cigarete vrijedne skoro 24.000 KM

Ukupna tržišna vrijednost akcizne robe koja je bila namijenjena ''crnom tržištu'' u Bosni i Hercegovini iznosi 23.619 KM.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 11. 2020. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: UNO BiH / Zaolijenjene cigarete

Ovlašteni sužbenici Uprave za neizravno oporezivanje pojačali su kontrolne aktivnosti širom Bosne i Hercegovine kako se pandemija uzrokovana virusom Covid 19 ne bi dodatno koristila za krijumčarenje roba.

Tako je na području Foče privremeno oduzeto 4.276 paklica cigareta i 7,75 kg duhana, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UNO.

Ukupna tržišna vrijednost akcizne robe koja je bila namijenjena ''crnom tržištu'' u Bosni i Hercegovini iznosi 23.619 KM.

Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacijna službenici Odsjeka za provođenje propisa iz Regionalnog centra Sarajevo izvršili su pretsres jednog prodajnog mjesta, stambene jedinice, pratećih objekata i pripadajućih vozila na području Foče.

Kontrolom je pronađeno 7,75 kg duhana i 4.276 paklica cigareta stranog porijekla, za koje lice nije posjedovalo dokumentaciju o porijeklu.

Aktivnosti na terenu provedene su po uputama dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH. Pronađena akcizna roba je privremeno oduzeta, a protiv počinitelja će biti podneseni izvještaji Tužiteljstvu BiH.

Prilikom izvođenja ove akcije službenici UNO, koristili su opremu, znanje i vještine stečeno kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD-a, kroz program EXBS.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH i dalje poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda.

Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Kopirati
Drag cursor here to close