UNO BIH

Zaplijenjene cigarete i duhan u listu

Protiv počinitelja bit će podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu Tužiteljstvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneo djelo nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 04. 2019. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nekoliko odvojenih akcija na području koje pokriva Regionalni centar Sarajevo zaplijenjana je veća količina trošarinskih proizvoda - priopćeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) BiH. 

Pojašnjavaju da su službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo, u suradnji s policijskim službenicima MUP KS, Policijske stanice Hadžići, na cestovnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic, izvršili zaustavljanje i kontrolu kombi vozila pravne osobe iz Trebinja i u njemu pronašli 1.560 kilograma duhana u listu. 

Za tu robu vozač nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu, odnosno nabavci. 

S obzirom da duhan u listu nije trošarinski proizvod, kontaktirani su službenici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, kojima je predmet ustupljen na nadležno postupanje, priopćeno je iz UNO BiH.

Također, u suradnji s policijskim službenicima MUP KS, na području općine Hadžići izvršili su zaustavljanje i kontrolu dva putnička motorna vozila, u kojima je pronađeno 10.240 paklica raznih cigareta koje nisu obilježene trošarinskim markicama UNO BiH. 

Tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 46.000 KM. 

Na osnovu prikupljenih operativnih informacija ovlaštene službene osobe UNO BiH, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo i MUP-a BPK, policije iz Goražda, na putnoj komunikaciji Foča-Goražde oduzeli su od dvije fizičke osobe 172 kilograma rezanog duhana koji nije bio obilježen trošarinskim markicama UIO BiH. 

Tržišna vrijednost ove privremeno oduzete robe iznosi 25.800 KM. 

Protiv počinitelja bit će podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu Tužiteljstvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneo djelo nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda.

Kopirati
Drag cursor here to close