Kukavički čin

Zapaljena crkva u Visokom

Na mjesto nesreće su izašli protojerej Miljan Rađenović i pripadnici Policijske stanice Visoko koji su izvršili uviđaj.
Vijesti / Crna Kronika | 25. 06. 2018. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U noći sa subote na nedjelju nepoznate osobe zapalile su unutarnji dio Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u visočkom naselju Čekrekčije (Čekrčići).

Tom prilikom je uništen i izgorio veći dio predmeta, kao što su ikone i svete knjige, vatra je zahvatila i dio krovne konstrukcije, a polomljen je glavni dio prijestolja, prenosi lokalni portal u Visokom.

Na mjesto nesreće su izašli protojerej Miljan Rađenović i pripadnici Policijske stanice Visoko koji su izvršili uviđaj.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić osudio je paljenje unutrašnjosti crkve, nazvavši to kukavičkim činom pojedinaca, te pozvao nadležne organe da što prije otkriju i sankcioniraju počinitelje.

''Napad na svetilišta su čin najvećeg primitivizma i anticivilizacijskog djelovanja. Pozivam ovom prilikom nadležne organe da hitno reagiraju kako bi se vratio osjećaj sigurnosti za sve pravoslavne vjernike i pripadnike srpske povratničke zajednice, kojima je potrebna podrška u ovom trenutku. Ovo je čin za osudu i institucije moraju uspostaviti poredak, u Bosni i Hercegovini se ne smije napadati na bilo čije svetinje, niti zastrašivati bilo koga a oni koji misle suprotno moraju dobiti oštar odgovor“, kazao je ministar Ramić.

Dodao je kako je kontaktirao protjereja Crkve Presvete Bogorodice Miljana Rađenovića, kojem je izrazio podršku i upoznao se sa situacijom u Čekrekčićima,  te kazao da će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pomoći u obnovi oštećenog objekta crkve.

Kopirati
Drag cursor here to close