Ubojstvo policajaca

Ponedjeljak proglašen Danom žalosti u BiH

Ponedjeljak je Dan žalosti u cijeloj državi
Vijesti / Crna Kronika | 28. 10. 2018. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija - Dan žalosti u BiH

Zbog ubojstva dvojice policajaca Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na telefonski održanoj sjednici donijelo Odluku da se ponedjeljak, 29. listopada 2018.godine proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

I Vlada Republike Srpske danas je donijela odluku da se ponedjeljak, 29. listopad  proglasi Danom žalosti u Republici Srpskoj, zbog ubojstva dva policajca pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo.

Odluka je donesen na telefonskoj sjednici.

''Vlada i građani Republike Srpske izražavaju sućut i suosjećaju sa obiteljima stradalih zbog njihovog teškog gubitka'', priopćeno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Udruga "Val“ pozala je građane da se pridruže mirnom okupljanju u znak podrške pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS), koje će biti organizirano u ponedjeljak, 29. listopada u 18 sati na Trgu djece Sarajeva.

Sudionici najavljenog okupljanja ubijenim policajcima će odati počast te uputiti apel za urgentno djelovanje svih nadležnih aktera kako bi se stanje sigurnosti u glavnom gradu BiH unaprijedilo, a svaki pokušaj njegovog narušavanja odlučno osujetio.

''Bit će to prilika da građani iskažu podršku policiji i dignu glas protiv ugrožavanja sigurnosti te pozovu i sve druge nevladine organizacije i udruge, bez obzira na djelatnost, da se pridruže i podrže ovu aktivnost i na taj način animiraju sve građane'', priopćili su organizatori.

Kako se očekuje, mirnom okupljanju pridružit će se i članovi Sindikata policije KS-a, kao i predstavnici brojnih drugih organizacija i institucija. -

Podsjetimo, Adis Šehović i Davor Vujinović, sarajevski policajci koji su ubijeni u petak ranim jutarnjim satima prilikom vršenja redovnih policijskih aktivnosti, bili su dugogodišnji, iskusni policajci i ponos Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo.

MUP Kantona Sarajevo provodi istragu u ovom slučaju u suradnji sa MUP-om RS, FUP-om i SIPA-om.

Prema neslužbenim informacijama, Njegoslav Milinković, osoba iz kriminalnog miljea, koja je dobro poznata policiji tijekom saslušanja više osoba u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo, spominjao se kao glavni akter povezan sa ubojstvom sarajevskih policajaca.

''Suosjećam se s obiteljima ubijenih policajaca i smatram da je ovo napad na državu u cjelini jer stvara nesigurnost u cijelom našem društvu. Napad na organe reda je neoprostiv i kaznena politika mora biti takva da se preventivno djeluje na sve eventualne počinitelje da ih odvrati od napada na policijske službenike i druge državne dužnosnike. Naše zakonodavstvo u ovom dijelu nije nedovoljno ali nam je kaznena politika slaba, postupci se vode bespotrebno dugo a kazne su blage. Podržavam sve sto se ocijeni kao nužno da se ovakvi postupci spriječe u budućnosti ali puko propisivanje oštrijih kazni u zakonu a ne primjenjivanje neće imati željene efekte. U zadnje vrijeme često se, u svezi drugih kaznenih djela, upravo govori da je zakon dostatan ali da je kaznena politika blaga a kazne se izriču ispod zakonskog minimuma. Ako se nastavi s takvom praksom, propisivanje oštrijih kazni neće spriječiti ove tragedije. Došlo je vrijeme da država prepozna koja su to kaznena djela koja stvarno ugrožavaju sigurnost u BiH, i da se planski i zajednički radi na tome da se iskorijene ta kaznena djela. Naravno, u konačnici sudovi moraju postupke završavati ekspresno i pokazati ozbiljnost kroz izricanje gornjeg maksimuma za sve sudionike u izvršenju ovih kaznenih djela. Bez koordinirane i zajedničke akcije policije i pravosuđa, bojim se da nećemo imati sigurnu BiH'', izjavio je ministar Josip Grubeša povodom ubostva pripadnika policije.

Kopirati
Drag cursor here to close