Priznanje krivnje

Priznala da je ucjenjivala Talijane u Međugorju

Postupak je razdvojen u odnosu Borisa Kordića i Josipa Kvesića, koji su optuženi kao šef odnosno inspektor u Terenskom uredu u Mostaru.
Vijesti / Crna Kronika | 21. 01. 2019. u 16:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlatka Puljić postigla je sporazum o priznanju krivice u predmetu u kojem su optužena i dvojica službenika Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima BiH u Mostaru.

Puljić je kao direktorica firme “Vlamon” iz Čitluka priznala krivicu za zloupotrebu položaja u predmetu koji se odnosi na organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i iznudu novca od talijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju, piše Birn.

Postupak je razdvojen u odnosu Borisa Kordića i Josipa Kvesića, koji su optuženi kao šef odnosno inspektor u Terenskom uredu u Mostaru.

Nakon preliminarnog razmatranja, Sudsko vijeće je vratilo sporazum na doradu. Kako je rekao predsjedavajući Vijeća Goran Radević, potrebno je ispraviti krivično djelo u skladu s odgovarajućim zakonom, te dodati izjavu optužene u pogledu krivice firme “Vlamon”, čiji je ona pravni zastupnik.

Također, potrebno je u sporazumu predložiti određeni rok za isplatu novčane kazne.

Tužitelj Kasim Halilčević je kazao da je sporazumom predložena kazna od godine, koja je ispod zakonskog minimuma. On je dodao da se imalo u vidu da Puljićka nije ranije osuđivana, da se iskreno kaje, kao i da ima teške porodične prilike.

Kad je riječ o nezakonito stečenoj imovinskoj koristi, Halilčević je kazao da se ne može tačno utvrditi koliko je ko od optuženih pribavio. On je naveo da je nezakonito pribavljeno 195.000 KM, da na osnovu presretnutih razgovora proizilazi da je između 80 i 100 tisuća dato Kvesiću, a da je Tužilaštvo uspjelo blokirati 40.000 KM.

“Gubi se još nekih 50.000 KM. Išli smo sa prijedlogom da se imovinska korist oduzima od sve troje optuženih”, kazao je tužilac.

Braniteljica Jesenka Rešidović je napomenula da iz dosadašnjeg dokaznog postupka proizilazi da Puljićka nije bila upoznata s cjelokupnim poslovima i da je bila iskorištavana, te da su je planirali ukloniti s pozicije direktora firme.

Ona je dodala da većina nezakonitog novca nije završavala kod optužene, “ako je uopće išta”, te da se predlaže da se odluka donese u glavnom predmetu.

Razmatranje sporazuma će biti nastavljeno 28. siječnja, a do tada je odgođeno i suđenje dvojici optuženih.

Puljićka je treća optužena koja je priznala krivicu u ovom predmetu. Prethodno su na osnovu sporazuma za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i iznudom osuđeni Luca Cobre i Ana Miličević. Cobre je dobio godinu, a Miličević uslovnu kaznu od godinu i deset mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close