Opasan požar

VIDEO: Gori Pelješac, naređena evakuacija ljudi

Požar je u jednom trenutku krenuo na kuće koje su obranjene, a sad se širi u brdo.
Vijesti / Crna Kronika | 25. 09. 2018. u 13:10 Bljesak.info
Kopirati

Požar koji je oko 8 sati zahvatio borovu šumu u naselju Mokalo kod Orebića širi se nošen jakim vjetrom. Županijski zapovjednik Stjepan Simović kazao je za Dalmacija Danas da je situacija problematična, prenosi Index.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Požar je aktivan, širi se i zahvatio je već veliku površinu. Čeka nas puno posla. Na požarištu su svi vatrogasci s Pelješca, JVP Slano i DVD Korčula. Stigla su nam dva kanadera, ali zbog jakog vjetra koji nam otežava i gašenje nisu mogli gasiti. Čeka nas dug dan", kazao je Simović.

Požar je u jednom trenutku krenuo na kuće koje su obranjene, a sad se širi u brdo.

U tijeku evakuacije

"Požar na Pelješcu se razbuktao. Vatra je došla u blizinu sela Mokalo pa je izdana zapovijed za evakuaciju stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu (40 osoba). Turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište Orebić.

Vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Podsjećamo da su ranije na teren bila upućena 2 kanadera, ali zbog loših meteoroloških uvjeta kanaderi nisu mogli djelovati pa su sletjeli u splitsku zračnu luku. Kanaderi će se vratiti na požarište ukoliko bura popusti", priopćili su iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Vojska stigla u pomoć

Pedeset vojnika, dva helikoptera te po jedan kanader i desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH poslani su na gašenje požara na području Orebića, gdje se vatrogasci bore s vatrom i jakom burom, a evakuirano je 40-ak stanovnika Mokala i dva autokampa.

Kopirati