Sporazumne kazne

Novčane kazne i zabrane korumpiranim veterinarskim inspektorima

Priznali su krivicu za primanje dara ili drugih oblika koristi, kako bi pogodovali određenim pravnim ili fizičkim osobama.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 05. 2021. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Optuženi zaposlenici Ureda za veterinarstvo BiH, Indira Dajić-Hukić (1967.) i Mladen Mijić (1959.), u nazočnosti svojih odvjetnika, u potpunosti su sporazumno priznali krivnju za kaznena djela korupcije.

Oni su bili zaposleni kao veterinarski inspektori Ureda za veterinarstvo BiH, zaduženi za kontrolu uvoza namirnica životinjskog podrijetla na graničnom prijelazu na ulazu u BiH. 

Priznali su krivicu za primanje dara ili drugih oblika koristi, kako bi pogodovali određenim pravnim ili fizičkim osobama, prilikom procedure uvoza namirnica životinjskog podrijetla u BiH.

Sukladno sporazumu, za optužene su predložene kazne:

Inidira Dajić-Hukić, kazna zatvora od 1 godine, koja se neće izvršiti ako optužena u periodu od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, novčana kazna u iznosu od 6000 KM te oduzimanje nezakonite imovinske koristi iz kaznenog djela obuhvaćenog optužnicom.

Također, zabrana vršenja poziva, djelatnosti li dužnosti veterinarskog inspektora u Uredu za veterinarstvo BiH, u periodu budućih pet godina.

Mladen Mijić, kazna zatvora od 1 godine, koja se neće izvršiti ako optuženi u periodu od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, novčana kazna u iznosu od 7000 KM kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi iz kaznenog djela obuhvaćenog optužnicom.

Također, zabrana vršenja poziva, djelatnosti li dužnosti veterinarskog inspektora u Uredu za veterinarstvo BiH, u periodu od budućih pet godina.

Predložene kazne u skladu su sa ulogom i odgovornošću optuženih u izvršenim kaznenim djelima.

Sporazumnim priznanjem, optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu, koju im na temelju sporazuma izrekne Sud BiH.

S obzirom da je treći optuženik u ovom predmetu, ranije sporazumno priznao krivnju, na ovaj način predmet se u potpunosti okončava.

Sud BiH, nakon razmatranja, prihvatio je navedena sporazumna priznanja krivnje.

Kopirati
Drag cursor here to close