Ženski profil

Varao ljude preko Facebooka i zaradio 6.000 KM

Nasumično je birao ljude i pravio klonove profila njihovih prijatelja s Facebooka te ih navodio da uplate određeni iznos novca.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 08. 2019. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije podiglo je optužnicu protiv Mensura Hodžića iz Živinica koji se tereti da je putem Facebooka prevario više osoba navodeći ih da izvrše novčane uplate.

Kako se navodi u optužnici koju je potvrdio Općinski sud u Tešnju, u periodu od 29. siječnja do 15. veljače ove godine, on je kreirao lažni profil s fotografijama nepoznate mlade ženske osobe atraktivnog izgleda i stupio u prijateljstvo s većim brojem korisnika te društvene mreže.

Ovo je radio pod imenom Adisa Husić. Nasumično je birao ljude i pravio klonove profila njihovih prijatelja s Facebooka te ih navodio da uplate određeni iznos novca na račune dviju osoba, od kojih je jedna njegova majka.

Ranije je na isti način preko drugog lažnog profila stupio u kontakt sa osobom iz Centra za mentalno zdravlje u Tešnju i dovodeći tu osobu u zabludu uvjerio da podiže novac u bankama i pošti koji mu, kako je rekao, šalje rodbina iz inozemstva za potrebe liječenja. Novac je podizala i majka korisnika centra.

Ova osoba i njegova majka su nakon svake transakcije novac predavali njemu isti dan u Kraševu, a kao protuuslugu dobivali su dio novca.

On je na ovaj način protupravno prisvojio 4.960 KM i 500 eura koje su mu uplaćivali putem Western Uniona u bankama i poštama u Kraševu, Doboju i Tešnju. Uplate su stizale iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Švedske.

"Dakle, lažnim prikazivanjem činjenica dovodeći i održavajući u zabludi druge, naveo da na štetu svoje imovine nešto učine, čime je počinio produženo kazneno djelo Prevare iz člana 294. stav 1. KZ FBiH u vezi sa članom 55. istog zakona", priopćeno je iz Tužiteljstva ZDK, prenosi Klix.

Za ovo kazneno djelo propisana je kazna do tri godine zatvora, a zbog toga što je riječ o produženom kaznenom djelu, propisano je da sud izabere vrstu i mjeru kazne koja je pripisana za najteže od tih kaznenih djela.

Kopirati
Drag cursor here to close