Ozbiljniji pristup

Umjetnine na meti kriminala u BiH

Zamjenik direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u BiH Saša Govedarica kaže da je krijumčarenje umjetninama ovdje gotovo jednako s krijumčarenjem droge i oružja.
Vijesti / Crna Kronika | 25. 07. 2019. u 14:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilegalna trgovina umjetninama jedna je od najzastupljenijih vrsta krijumčarenja u BiH, s obzirom na to da je naša zemlja važno tranzitno područje - rečeno je danas u Tuzli na konferenciji o ovoj temi koju su organizirali Centar protiv krijumčarenja umjetninama, Misija OSCE-a u BiH i Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. 

Zamjenik direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u BiH Saša Govedarica kaže da je krijumčarenje umjetninama ovdje gotovo jednako s krijumčarenjem droge i oružja. 

''Ako uzmete u obzir vrijednosti ukradenih umjetnina, onda se tu radi o iznosima većim od stotinu milijuna maraka. To samo po sebi govori da su umjetnine često na meti kriminala i da krijumčari ostvaruju veliku korist. Ova kaznena djela spadaju u gospodarski i organizirani  kriminalitet'', pojasnio je Govedarica. 

Na meti krijumčara su, ističe, brojna umjetnička djela i iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije. 

''S obzirom na vrijednost umjetničkih djela, ona zahtijevaju poseban režim zaštite. To znači, da ako dođete u posjed jednog takvog umjetničkog djela, imati dobru i izverziranu organiziranu grupu '',  kazao je Govedarica. 

Dvodvena konferencija o borbi protiv krijumčarenja i ilegalne trgovine umjetninama okupila je predstavnike Uprave za neizravno  oporezivanje, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Interpola BiH, Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH, Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca Republike Srpske, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova te Policije Brčko Distrikta. 

Prezentiran je "Priručnik - način uvoza i izvoza umjetnina u Bosni i Hercegovini“, koji je objavio Centar protiv krijumčarenja umjetninama uz podršku Misije OSCE-a u BiH.  

Također, upriličeno je i potpisivanje protokola o suradnji između ovog centra i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH. 

Konferencija je organizirana u Međunarodnoj galeriji portreta, koja je također bila žrtva krijumčarenja umjetninama. Upravo je ova galerija i osnivala Centar protiv krijumčarenja umjetninama. 

''Radi se veoma ozbiljnom i organiziranom kriminalu koji je treći u svijetu. Bosna i Hercegovina ovom problemu mora ozbiljnije pristupiti. Mi smo već sada proširili registar nestalih umjetničkih djela. Nestala su 72 eksponata iz Muzeja Istočne Bosne, a jedan dio eksponata je iz Međunarodne galerije portreta Tuzla. Nešto je pronađeno i vraćeno nam. Identifikovano je još jedno nestalo umjetničko djelo od Safeta Zeca 'Tito u djelima likovnih umjetnika' koje pripada nacionalnom dobru BiH. Nadamo se da će nam to djelo biti vraćeno '', istaknuo jedirektor Međunarodne galerije portreta Tuzla Dženan Jusufović. 

U registru Centra protiv krijumčarenja umjetninama se nalazi 180 umjetničkih djela za kojima se traga, iako su neslužbeni podaci daleko veći.


Kopirati
Drag cursor here to close