Pretres

'Ulovljeni' s cigaretama i duhanom vrijednima 222.000 KM

Radi o jednoj od najvećih zapljena cigareta na području Tuzlanskog kantona i BiH u zadnjem periodu.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 05. 2020. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U operativnoj akciji kodnog naziva ''King'' ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Tuzle i Tuzlanskog kantona privremeno su oduzeli veću količinu cigareta i sitno rezanog duvana ukupne tržišne vrijednosti 222.000 KM.

Prilikom pretresa objekta i vozila pronađeno je 33.300 paklica raznih cigareta (FM; King), i 256 kg sitno rezanog duvana. Ovi proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markica koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje i bili su namijenjeni prodaji na 'crnom tržištu'.

Radi o jednoj od najvećih zapljena cigareta na području Tuzlanskog kantona i BiH u zadnjem periodu.

Foto: PR / Pronađeni duhan

Aktivnosti na terenu proveli su službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja regionalnog centra UIO u Tuzli i Grupe za obavještavanje, u suradnji sa policijskim službenicima MUP TK-a.

Postupanja na terenu provedena su u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH.

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH („Sl. glasnik BiH“, broj: 08/10).

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Ovakav modalitet suradnje između Ministarstva unutarnjih poslova TK-a i UIO pokazuje odlučnost i istrajnost u borbi protiv svih vidova kriminaliteta, što naročito dolazi do izražaja tijekom pandemije uzrokovane virusom COVID 19..

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Kopirati
Drag cursor here to close