Presuda

Ukupno 12 i pol godina za zločine u Ljubuškom

Kraljević je osuđen na dvije godine zatvora, Jelčić na godinu i pol, Odak na sedam, a Bebek i Radišić na po godinu dana u zatvoru za sudjelovanje u zločinima počinjenim u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom.
Vijesti / Crna Kronika | 29. 08. 2018. u 11:16 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud proglasio je krivim Ivana Kraljevića, Matu Jelčića, Stojana Odaka, Vicu Bebeka i Vinka Radišića za zločine počinjene na području Ljubuškog i osudio ih na ukupno 12 i pol godina zatvora.

Kraljević je osuđen na dvije godine zatvora, Jelčić na godinu i pol, Odak na sedam, a Bebek i Radišić na pol godinu dana u zatvoru za sudjelovanje u zločinima počinjenim u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom.

Prema presudi, optuženi su zatočenike u VIZ Ljubuškom držali u neuvjetnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Istom presudom, krivice su oslobođeni Slavko Skender i Miloš Dragan.

Kraljević i Jelčić su, prema presudi, u različitim periodima od rujna 1993. do ožujka 1994. bili upravnici u zatvoru koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

U ovom predmetu je optužen i bivši stražar Nedeljko Matić, ali je postupak protiv njega razdvojen jer se nalazi u bijegu i za njim je raspisana tjeralica, navodi BIRN.

Suđenje je počelo u listopadu 2015. godine. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Sud Bosne i Hercegovine je u kaznenom predmetu protiv optuženih Ivana Kraljevića, Mate Jelčića, Slavka Skendera, Stojana Odaka, Vice Bebeka, Vinka Radišića i Dragana Miloša, danas nakon održanog glavnog pretresa izreklo presudu prema kojoj su optuženi Ivan Kraljević, Mate Jelčić, Stojan Odak, Vice Bebek i Vinko Radišić oglašeni krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.   

Sud Bosne i Hercegovine optuženom Ivanu Kraljeviću izrekao je kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, Matu Jelčiću u trajanju od  1,5  godinu, Stojanu Odaku od sedam godina, Vice Bebeku od jedne godine, te Vinku Radišiću kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. 

Optuženi su oglašeni krivim što su u razdoblju od travnja 1993. godine do ožujka 1994. godine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s jedne strane i Armije Bosne i Hercegovine s druge strane, kao pripadnici Vojne policije HVO-a, i to Kraljević Ivan, kao upravnik Vojno-istražnog zatvora Ljubuški (VIZ Ljubuški) u razdoblju od sredine rujna 1993. do 19. studenog 1993. godine, Jelčić Mate, kao upravnik VIZ Ljubuški od 19. studenog 1993. godine do 7. siječnja 1994. godine, te Stojan Odak, Vice Bebek, Vinko Radišić, u svojstvu pripadnika Vojne policije HVO-a i stražara zatvora VIZ Ljubuški u periodu rujna 1993. veljače 1994. godine, postupajući suprotno Ženevskoj konvenciji o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. godine, nečovječno postupali prema civilima bošnjačke nacionalnosti sa područja općina Stolac, Čapljina, Mostar, Prozor, Livno, Jablanica (Sovići, Doljani), odnosno Kraljević Ivan i Jeličić Mate kao upravnici nisu sprečavali nečovječna postupanja prema zatočenim civilima, koji su bili zatvoreni u prostorijama VIZ Ljubuški, koji  je bio smješten u policijskoj stanici u Ljubuškom, i tu držani u nehumanim uvjetima i podvrgnuti fizičkom i psihičkom zlostavljanju, priopćeno je iz Suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close