Pravosudni biseri

Uhićeni sa oružjem, sud rekao kako je optužnica manjkava i pustili ih na slobodu

Mehmedika i ostali pušteni na slobodu, Sud BiH nenadležan za neovlašteno držanje oružja
Vijesti / Crna Kronika | 23. 08. 2021. u 11:47 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostupanjsku presudu kojom je odbio optužbu Državnog tužiteljstva protiv Edina Mehmedike, Harisa Špage, Rifeta Berkovića i Asmira Mezetovića u vezi s neovlaštenim prometom oružja, naredivši ukidanje pritvora i njihovo puštanje na slobodu.

Tijekom izricanja presude, Vijeće je konstatiralo da je optužnica manjkava i da je Sud nenadležan za djelo neovlaštenog držanja oružja.

Sud BiH je odbio optužbu prema kojoj su Mehmedika, Špago, Berković i Mezetović djelovali kao grupa koja je postupila suprotno Zakonu o uvozu i izvozu oružja.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović obrazložila je da su analizom optužnice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine utvrđene izvjesne manjkavosti, između ostalog i uopćeno pozivanje na Zakon o izvozu i uvozu oružja koji je prestao važiti 2010. godine.

Begović je kazala da optuženi ne mogu biti oglašeni krivim po onome što im se stavlja na teret, nego samo eventualno za neovlašteno držanje oružja, ali je navela kako to djelo nije u nadležnosti Suda Bosne i Hercegovine.

Također, u obrazloženju odluke Suda BiH Begović je istaknula da je u optužnici izostao opis radnje krivičnog djela, odnosno da nedostaje konkretizacija nedozvoljene radnje.

Mehmedika, Špago, Berković i Mezetović su bili optuženi da su tijekom prosinca 2020. i siječnja 2021. po prethodnom dogovoru, djelujući kao grupa s ciljem stjecanja koristi, vršili prijevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme, a radi daljnjeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Europe.

Prema optužnici, Mehmedika je ostvario kontakt s osobama iz Njemačke, s kojima je dogovorio promet oružja, te je angažirao Špagu, koji je dogovorio s Berkovićem kupovinu oružja i vojne opreme koju su nabavili Berković i Mezetović.

Mehmedika i Špago su, kako navodi optužnica Tužiteljstva BiH, 19. siječnja 2021. godine u vozilu volkswagen zaustavljeni na području Olova, a policijskim pregledom i kasnijim pretresom vozila u njemu je pronađeno više bombi, jedna puška i jedan ručni raketni bacač.

Rok za podnošenje žalbe na odluku Suda BiH je 15 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close