Pripadnici VRS-a

Uhićeni Cvijan Tomanić i Srećo Kandić, osumnjičeni za ratne zločine

Osumnjičeni su pod istragom i terete se za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 11. 2018. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po nalogu tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a u akciji policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) na području Zvornika su locirani i lišeni slobode Cvijan Tomanić, rođen 1966. godine u Zvorniku i Srećo Kandić, rođen 1953. godine u Šapcu, osumnjičeni za ratne zločine.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su u okviru širokog i sustavnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika, u svojstvu pripadnika VRS-a, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su u proljeće 1992. godine, kao pripadnici VRS-a, naoružani i zajedno s drugim vojnicima, opkolili kuću civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Glumina kod Zvornika, u kojoj su se nalazili žene i djeca te prijetnjama primorali žene da dozovu muškarce koji su se krili u šumi, nakon čega su osobno i izravno sudjelovali u mučenju i zlostavljanju muškaraca bošnjačke i albanske nacionalnosti.

Osumnjičeni Tomanić se tereti da je pucanjem iz pištolja ubio civila albanske nacionalnosti te naredio preostalim civilima, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, da ukopaju njegovo tijelo.

Osumnjičeni Tomanić i Kandić se terete i za odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se gubi svaki trag, nakon čega su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice Crni Vrh kraj Zvornika.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitel će odlučiti o daljnjim aktivnostima u ovom predmetu, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close