Korupcija

Uhićena vozačica u Parlamentu FBiH

Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona donijelo je naredbu o proširenju istrage protiv Vesne Švancer, koja je po nalogu ovog Tužiteljstva uhićena 20. travnja 2018. godine.
Vijesti / Crna Kronika | 17. 05. 2018. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Azra Džafić (31) iz Visokog, osumnjičena da je bila član grupe koju je organizirala  Vesne Švancer, dopredsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, uhićena je u srijedu.

Kako je navedeno iz Tužiteljststva Tuzlanskog kantona, osumnjičena je da je jedan od  pomagača prilikom uvjetovanja i uzimanja novca od  korisnika bespovratne pomoći iz proračunu Parlamenta FBiH.

Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona donijelo je naredbu o proširenju istrage protiv Švancer, koja je po nalogu ovog Tužiteljstva uhićena 20. travnja 2018. godine.

Osumnjičena je da je tijekom 2017. i 2018. godine u tri situacije odobravala isplate bespovratne pomoći iz proračuna Parlamenta FBiH jednom fizičkom licu i jednom udruženju građana u iznosima od 2.000 do 3.000 KM, te je zloupotrebom položaja  preko posrednika i članova udruženja koje je organizirala, tražila i uzimala za sebe ili članove udruženja  polovinu ili veći dio isplaćenih bespovratnih novčanih sredstava.

Po prijedlogu ovog Tužiteljstva Općinski sud Tuzla je u travnju odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Švancer. Postupajući tužitelj je ovom Sudu stavio prijedlog da se za Švancer produži mjera pritvora za još dva mjeseca.

Provođenjem istražnih radnji pripadnici FUP-a i postupajući tužitelj su dokumentirali da je Švancer u još pet situacija, po istom modalitetu, tijekom 2016. i 2017. godine, za tri fizička lica i dva udruženja građana odobrila isplate bespovratne pomoći, te preko pomagača i članova udruženja, tražila i za sebe uzimala veći dio iznosa koji su prethodno isplaćeni.

Također, slobode lišena Azra Džafić (31) iz Visokog, zaposlena kao vozačica u Parlamentu FBiH, je osumnjičena da je  bila član grupe koju je organizirala Švancer, te da je bila pomagač u četiri situacije u kojima je Švancer uzimala za sebe novac od bespovratne pomoći koju je odobravala.

''Ovo Tužiteljstvo vodi istragu protiv Vesne Švancer, koja je osumnjičena da je organizirala grupu ljudi kako bi zloupotrebom položaja, ona i članovi grupe-pomagači, u Tuzli, Sarajevu i Visokom, od korisnika bespovratne pomoći u osam situacija tražili i uzimali polovinu ili veći dio isplaćenih iznosa i zadržavala novac za sebe u ukupnom iznosu od oko 13.000 KM. Uz Švancer, istraga je otvorena i protiv Azre Džafić, Saida Kapetančića  i jedne za sada nepoznate osobe, za krivično djelo udruživanja i pomaganja pri zloupotrebi položaja, odnosno da su bili članovi udruženja  te su  po nalogu Švancer uvjetovali fizička lica ili udruženja građana da se određeni iznosi isplaćenih  bespovratnih sredstava vrate Vesni Švancer ili njima'', navelo je tuzlansko županijsko tužiteljstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close