Akcija "Lovac"

'Pala' dva granična policajca

Akcija je bila usmjerena na otkrivanje i kazneno procesuiranje organizirane kriminalne skupine koja već duže vrijeme djeluje na tom području.
Vijesti / Crna Kronika | 11. 04. 2021. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postupajući po nalogu i pod nadzorom tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Granične policije BiH, na području Bileće i okolice, realizirali su operativnu akciju "Lovac".

Akcija je bila usmjerena na otkrivanje i kazneno procesuiranje organizirane kriminalne skupine koja već duže vrijeme djeluje na tom području.

Uhićeno je više osoba, među kojima i dva djelatnika Granične policije BiH, koji se sumnjiče za zlouporabu položaja i primanje dara ili drugih oblika koristi u dužem vremenskom periodu.

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela -Udruživanje radi činjenja kaznenih djela, a u svezi sa kazmenim djelima: Krijumčarenje, Nedozvoljen promet akciznim proizvodima, Zlouporaba službenog položaja ili ovlasti te Primanje dara i drugih oblika koristi.

U toku navedenih aktivnosti, policijski službenici CIU GPBiH su izvršili pretres osumnjičenih i pokretnih stvari, s ciljem pronalaska predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, nakon čega su osumnjičeni sprovedeni u službene prostorije Granične policije BiH, radi krim-obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će biti donesena odluka postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, o daljem postupanju.

Iz policije napominju kako se radi o vrlo dobro organiziranoj kriminalnoj skupini koja već duže vrijeme djeluje na području Bileće, a među kojima se nalaze i višestruki povratnici, koji su osuđivani za veći broj teških krivičnih djela.

Osumnjičeni policijski službenici se sumnjiče da su duži vremenski period, zloupotrebljavajući službeni položaj, prilikom obavljanja radnih zadataka, u toku radnog vremena, omogućavali drugim osumnjičenim osobama krijumčarenje akciznih i drugih proizvoda preko državne granice, iz Crne Gore u BiH.

Tijekom navedenih aktivnosti korištena je, između ostalog, i oprema koja je donirana od strane SR Njemačke i Vlade Velike Britanije.

Nakon kriminalisticke obrade te izvrsenih pretresa, osumnjičeni ce biti predati postupajućem tužitelju Tužiiteljstva BiH, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv koruptivnih kaznenih djela, naročito korupcije unutar institucija za provedbu zakona.

U povodu realizacije ove akcije, direktor Granične policije BiH Zoran Galić kazao je da oštro osuđuje svaki oblik kriminaliteta naročito ako su uključeni oni koji se trebaju boriti protiv toga.

''Granična policija BiH sve svoje kapacitete ulaže u zaštitu državne granice, a pojedinci svojim neprofesionalnim i nesavjesnim djelovanjem nastoje to narušiti. Jedina smo agencija koja redovito čisti u vlastitim redovima i to ćemo nastaviti činiti te najoštrije sankcionirati one koji na bilo koji način sudjeluju u kriminalnim radnjama“, izjavio je direktor Galić.

Dodaje kako su i ovom aktivnošću pokazali jasno opredjeljenje Granične policije BiH da se suprotstavi svim oblicima kriminalnih i koruptivnih radnji policijskih službenika Granične policije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close