MRVBiH

Učestali napadi na vjerske objekte u BiH

Srpska pravoslavna crkvena općina Visoko prijavila je da je 16. ožujka provaljena grobljanska kapela u mjestu Lješevo, općina Ilijaš, i pokušana zapaliti.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 04. 2019. u 14:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međureligijsko vijeće (MRV) u Bosni i Hercegovini u prethodnom razdoblju primilo je nekoliko prijava koje se odnose na napade na vjerske objekte. 

Od Medžlisa IZ Prijedor stigla je obavijest da su 5. ožujka na garaži i ulazu u harem Čaršijske džamije ispisani grafiti sa simbolima krsta sa četiri ocila kao i natpis "ICXC NIKA". 

Srpska pravoslavna crkvena općina Visoko prijavila je da je 16. ožujka provaljena grobljanska kapela u mjestu Lješevo, općina Ilijaš, i pokušana zapaliti.   

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini izražava zabrinutost i najoštrije osuđuje navedene napade. 

''Vjerski objekti se smatraju simbolima određene crkve ili vjerske zajednice i svaki napad na vjerski objekat može se doživjeti kao napad na cijelu zajednicu. Posebno smo zabrinuti zbog zloupotrebe vjerskih simbola. Ovo pitanje je pogotovo osjetljivo kada je napadnuta zajednica manjina u određenom području '', upozoravaju iz MRV-a. 

U sklopu projekta Monitoring napada na vjerske objekte - Zaštita svetih mjesta, MRVBiH vodi evidenciju o svim napadima na vjerske objekte već više od sedam godina, kako bi zajedničkim naporima predstavnika vjerskih zajednica i crkava, nadležnih organa vlasti i angažmanom medija osigurali bolju zaštitu svim vjerskim objektima i drugim objektima od značaja za crkve i vjerske zajednice širom BiH, navodi se u priopćenju. 


Kopirati
Drag cursor here to close