Istraga tapka

Ubojstvo policajaca: Kako su procurile informacije do osumnjičenih?

Operativni tim koji je načinjen dan nakon zločina odmah je raspolagao s 13 imena iz podzemlja koja bi mogla biti umiješana u ubojstva.
Vijesti / Crna Kronika | 17. 01. 2020. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ubojstva sarajevskih policajaca Adisa Sehovića i Davora Vujinovića još su pod velom tajne, a kako stvari za sada stoje, ovaj zločin je daleko od rasvjetljavanja, objavio je Dnevni avaz.

Sarajevske novine pak tvrde da su došle do saznanja da su tijekom istrage procurile informacije iz operativnog stožera prema eventualnim osumnjičenim. ,

Inspektor odavao tajne?

''Riječ je o jednom visokopozicioniranom inspektoru nastanjenom u Istočnom Sarajevu, a koji radi u krim-službi sarajevske policije'', piše Avaz navodeći kako je taženo od tadašnjeg komesara da se taj inspektor hitno ukloni iz tima, ali je ostalo nejasno što se dogodilo na kraju, jer je 21. kolovoza 2019. operativni tim rasformiran.

Radi se, navode novine, o razdoblju u kojem je bilo velikih unutarnjih sukoba u MUP-u, tako da je ova informacija ostala neistražena.

Avaz navodi kako je u posjedu nekoliko povjerljivih dokumenata iz istrage koji otkrivaju na koji način se radilo na rješavanju ovog mučnog slučaja.

Imena

Radi se o dokumentaciji koja je trebala biti prezentirana tadašnjoj Vladi KS, ali se od toga odustalo zbog prevelike osjetljivosti slučaja i otkrivanja detalja koji bi narušili istragu.

Operativni tim koji je načinjen dan nakon zločina odmah je raspolagao s 13 imena iz podzemlja koja bi mogla biti umiješana u ubojstva.

Za njima su raspisane potrage, a riječ je o Paljanima Milanu La-zareviću, Srdanu Sokoloviću, Milošu Obradovu, Stefanu Samardžiji, Borisu Gluhoviću, Nedeljku Lizdeku, Đordu Cicoviću, Milošu Pavloviću, Srećku Mandiću, Marku Trifkoviću, Nemanji Antoniću i Vladimiru Krsmanoviću sa Sokoca i Bojanu Simiću iz Istočne Ilidže. Nakon toga dodali su još dva imena, a to su Srećko Trifković i Njegoslav Milenković obojica s Pala. Svi su uhićeni te su ubrzo pušteni. U MUP-u su obrađivani i Jovo Pavlović, Nemanja i Miljan Cicović. Nastavljena je potraga za odbjeglim Markom Trifkovićem, koji je tek nedavno uhićen. Dan kasnije MUP je ispitao i Radu Gavrića, Enisa Mandala i Nebojšu Kusmuka.

Srećko Trifković najprije je saslušavan kao svjedok, da bi onda postao glavnoosumnjičeni, zbog čega je u pritvoru proveo devet mjeseci. Uz njega, za ubojstvo policajaca sumnjiče se i Miloš Obradov, Nedjeljko Lizdek i Stefan Samardžija.

Snimke poslane FBI-ju

Prema podacima iz službene informacije, MUP Kantona Sarajevo je 31. listopada 2018. godine uputio zahtjev Veleposlanstvu SAD u BiH kako bi se stupilo u kontakt s FBI-om. Ovoj su američkoj obavještajnoj agenciji poslane dvije snimke s videonadzora od 26. listopada, ali i snimka krađe Audija A6 tri dana ranije. Na ovom drugoj snimci vidi se da su lopovi koristili crni Seat Leon, a koji su vozile i ubojice. U dva navrata zatražena je i pomoć Interpola, a na vještačenja je dostavljeno i 57 snimaka s video-nadzora. U povjerljivoj informaciji, koja je u posjedu Avaza, prvi put je otkriveno da je ubojica pucao iz automatske puške kroz prednje vjetrobransko staklo s desne strane i da je riječ o suvozaču iz crnog Seata.

Od siline rafala rasulo se staklo te je odvaljen brisač koji su istražitelji pronašli na mjestu ubojstva. Također, austrijskom policijskom atašeu poslane su fotografije i uzorci metlice brisača da bi se utvrdilo kojem tipu vozila pripada. Ubrzo je potvrđeno da se radi o dijelu koji se tvornički ugrađuje na Seat Leon. Ovo vozilo nikada nije pronađeno.

Prema nekim informacijama, bačeno je u jamu u blizini Olova. Nije pronađeno u nekoliko provjera svih policijskih agencija, čak ni uz pomoć dronova.

Kopirati
Drag cursor here to close