Abu Hassan Rashid Bulajdi

Ubijen lider Al-Qaide u Alžiru

Vijesti / Crna Kronika | 28. 12. 2015. u 10:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od lidera sjevernoafričkog ogranka Al-Qaide, Abu Hassan Rashid Bulajdi, ubijen je u zasjedi alžirskih vojnika, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo obrane Alžira. Kako se navodi, lider "El-Qaide islamskog Magreba" Bulajdi je jedan od 109 terorista koje su ove godine ubile alžirske sigurnosne snage.

Bulajdi je ubijen u petak u istočnoj oblasti zemlje, u regiji Tizi Uzu, prenosi agencija AP. Alžirsko ministarstvo obrane je u petak objavilo da su "dvojica opasnih terorista" ubijena, ali njihova imena nisu bila objavljena.

Ministarstvo je navelo da su oni bili pripadnici terorističkih grupa od 1994. godine, tri godine poslije izbijanja pobune islamista u Alžiru.

El-Qaida islamskog Magreba je izrasla iz radikalnog pokreta salafista i promijenila je ime kada se priključila mreži El-Qaide 2007. godine pod vođstvom Abdelmaleka Drukdela, za kojeg se vjeruje da se krije u planinskom vijencu Tizi Uzu na istoku Alžira.

Ministarstvo obrane je navelo da su ove godine sigurnosne snage ubile 109 terorista i uhitile još 36, kao i zaplijenile veće količine oružja, municije i blizu dvije tone eksploziva.

Kopirati
Drag cursor here to close