Počivali u miru

U Travniku održana komemoracija za Hrvate ubijene u mjestu Bikoši

Posmrtni ostaci ekshumirani su 1996. i 2001. godine iz dvije masovne grobnice.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 06. 2019. u 14:09 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šesnaest žrtava strijeljanja, koje se dogodilo 1993. godine u selu Bikoši, u općini Travnik, sahranjeno je danas na groblju Prahulje, a misu je predvodio nadbiskup vrhbosanski, kadrinal Vinko Puljić. 

Posmrtni ostaci žrtava hrvatske nacionalnosti ekshumirani su 1996. i 2001. godine iz dvije masovne grobnice, a njihov identitet utvrđen je na temelju DNK analize, a potvrdili su ga i članovi njihovih obitelji. 

Među žrtvama je i suprug Ljube Volić, koja je, uoči pokopa, novinarima ispričala kako svaka godišnjica obitelji žrtava vraća u prošlost i podsjeća na događaje u kojima su izgubili najmilije. 

"To je za nas najteži dan i vraća nas u prošlost kada smo bili zarobljeni i odvezeni u logor u Mehuriću, dok su naše najmilije izdvojili na strijeljanje... Žao nam je što se malo govori o tome što se događalo u selu Bikoši 1993. godine, ali barem smo dočekali da pokopamo naše najmilije", kazala je. 

Obitelji ubijenih ponovno su upozorile da nisu pronađena tijela svih žrtava, odnosno da su posmrtni ostaci identificiranih osoba nekompletni. 

"Molim sve, koji imaju savjesti, da nam kažu gdje se nalaze kosti ovih ljudi. Netko zna i molimo da nam kaže gdje se nalaze kako bismo ih mogli objediniti", kazao je ranije Nenad Pušelja, koji je u mjestu Bikoši izgubio brata. 

Pokopu žrtava prethodila je komemoracija u Travniku, na kojoj je, među ostalim, rečeno, da se u mjestu Bikoši, u kojem je strijeljano 36 osoba, dogodio jedan od najvećih zločina nad Hrvatima u BiH. 

Predsjednik Odbora za ukop strijeljanih Hrvata u Bikošima Nikola Lovrinović kazao je na komemoraciji da, do danas, nisu procesuirani pripadnici Armije RBiH, koji su bili nalogodavci i izvršitelji zločina u mjestu Bikoši. 

Lovrinović je podsjetio da je 2016. godine postavio pitanje, a iz Tužiteljstva BiH dobio odgovor da su četiri predmeta otvorena za događanja u travničkim selima, među kojima su i Bikoši, te da se i dalje vodi istraga. 

Uz obitelji žrtava, pokopui i komemoraciji danas su nazočile brojne zvanice iz političkog, društvenog i vjerskog života.

Žrtve

Identificirane žrtve koje će biti sahranjene su: Davor (Zvonko) Barać rođen 1976. godine, Bojan (Zvonko) Barać rođen 1971. godine, Dalibor (Stipo) Janković rođen 1973. godine, Goran (Niko) Bobaš rođen 1972. godine, Niko (Pero) Bobaš rođen 1937. godine, Srećo (Franjo) Bobaš rođen 1963. godine, Slavko (Fabijan) Bobaš rođen 1946. godine, Franjo (Mijo) Pušelja rođen 1971. godine, Ljubo (Bariša) Pušelja rođen 1956. godine, Luka (Mato) Balta rođen 1969. godine, Ivo (Niko) Balta rođen 1964. godine, Anto (Mijo) Matić rođen 1963. godine, Ivo (Jozo) Volić rođen 1953. godine, Predrag (Kazimir) Pušelja rođen 1972. godine, Mijo (Ivo) Tavić rođen 1962. godine te Jakov (Ivo) Tavić rođen 1970. godine, priopćeno je ranije iz Instituta za nestale osobe BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close