Virus

U Srbiji 19 osoba umrlo od gripe - epidemija u tri grada

Do sada su potvrđeni slučajevi gripe na teritoriju grаdа Bеоgrаdа te u 23 od ukupno 29 okruga.
Vijesti / Crna Kronika | 11. 02. 2019. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji je do sada od gripe preminulo 19 osoba, broj oboljelih raste iz dana u dan a prema posljednjem izvješću nacionalnog Instituta za javno zdravlje "Dr. Milan Jovanović Batut", sumnja se da je oko 85.000 osoba zaraženo jednim od dva izolirana virusa gripe koje su evidentirale i zdravstvene službe u regiji.

Samo na području Niša dosad je umrlo šest osoba, a od 32 hospitalizirana pacijenta 11 ih je životno ugroženo nakon što se samo u prošlom tjednu broj prijavljenih slučajeva - 3.800, udvostručio u odnosu na sedam dana ranije.

Proteklog je vikenda u Čačku preminuo dvoipolgodišnji dječak, a virusom gripe zaražena je i njegova sestra blizanka.

Epidemija je za sada prijavljena samo na području Niša, Pirota i Užica, epidemiolozi upozoravaju da postoji tendencija rasta broja zaraženih virusom, ali tvrde i da "trenutno stanje nije neuobičajeno".

U Institutu "Dr. Milan Jovanović Batut" objašnjavaju kako je registriran srednji intenzitet aktivnosti gripe, ali i široka geografska rasprostranjenost.

"Sama prijava epidemije ukazuje na to da je broj oboljelih iznad očekivanog za ovo doba godine te da je broj kvantitativno prešao epidemijski prag, ali se još uvijek ne poduzimaju nikakve posebne aktivnosti", rekla je beogradskim medijima prof. dr. Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje.

Do sada su potvrđeni slučajevi gripe na teritoriju grаdа Bеоgrаdа te u 23 od ukupno 29 okruga. Registrirani su slučajevi virusa gripe tipа А - H1N1 i H3N2, kојi su nајzаstupljеniјi i u zеmljаmа regije.

Kopirati
Drag cursor here to close