17.416 prometnih nesreća

U osam mjeseci: Na cestama u Federaciji poginulo 89 osoba

Lukač je istakao da se ovi statistički podaci prate u četiri oblasti: kriminaliteta, javnog reda i mira, sigurnosti u prometu, te u oblasti napada na službene osobe.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 09. 2018. u 15:24 Bljesak.info
Kopirati

''Broj kaznenih djela u Federaciji BiH od 31. prosinca 2011. godine do danas smanjen je za 12.000, odnosno sa 27.000 na 15.000, što je frapantna brojka koju građani trebaju znati'', izjavio je direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač u petak na konferenciji za novinare u Tuzli. 

Ove podatke iznio je nakon redovitog sastanka koordinacije direktora FUP-a i komesara svih županija, dodavši da je bilo riječi o stanju sigurnosti za proteklih osam mjeseci i mjerama i aktivnostima čiji je cilj dalje jačanje sigurnosti građana u FBiH.

''Kao direktor policije odgovorno tvrdim da je ovaj rezultat isključivo vezan za preventivni i represivni rad policije u FBiH. Nije to došlo samo po sebi, niti nam je to neko drugi uradio'', naveo je on.

Lukač je istakao da se ovi statistički podaci prate u četiri oblasti: kriminaliteta, javnog reda i mira, sigurnosti u prometu, te u oblasti napada na službene osobe. 

''Podaci za osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine imaju u prve tri oblasti pozitivan trend, što znači da je u ovom razdoblju smanjen broj evidentiranih kaznenih djela. Istina, to je negdje za dva posto ili u nominalnom iznosu za 2.019 KD, tako da je s današnjim danom evidentirano ukupno 10.580 tih djela'', kazao je Lukač.

Kad je riječ o javnom redu i miru evidentirano je 9.832 slučaja ili oko šest posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a izdano je oko 600 naloga protiv prekršitelja. 

I u oblasti prometa evidentirano je smanjenje za 3,3 posto ili za 590 prometnih nezgoda. 

''Stanje u oblasti prometa bremenito je problemima iz niza razloga, posebno zbog stanja na našim prometnicama, ali ohrabruje podatak da je 31 osoba manje poginula nego lani. I sami primjećujete da policija provodi niz mjera preventivnog i represivnog karaktera da se stanje popravi. Posebno je bitno da je čak za 50 posto smanjen broj poginulih pješaka'', rekao je direktor FUP-a.

 Naveo je da je u ovom razdoblju evidentirano 17.416 prometnih nesreća, u kojima su poginule 89 osobe od kojih 53 vozača, 22 suvozača, te 24 pješaka. 

 ''U strukturi kraznenih djela ne možemo biti zadovoljni ili prezadovoljni, posebno kada je riječ o otkrivanju kaznenih djela financijskog kriminala i koruptivnih kaznenih djela, o čemu sam danas govorio u smislu intenziviranja otkrivanja kaznenih djela financijskog i financijskog kriminala i koruptivnih KD. Moramo se tu fokusirati, jer je tu najozbiljniji kriminal. Negdje imamo solidne rezultate, kao na primjer u TK. Solidne rezultate u tom području ima FUP i naš rad u ukupnom broju KD gospodarskog i financijskog kriminala i korupcije čini 50 posto od ukupnog broja otkrivenih djela u Federaciji BiH. Imamo loš rad u ovoj vrsti KD u Kantonu Sarajevu, tako da se nadam da će poslije današnjeg sastanka biti usmjerene aktivnosti na području cijele Federacije, a posebno tamo gdje su ti rezultati slabiji'', rekao je Lukač.

Govoreći o napadima na službenike policije tijekom vršenja dužnosti, rekao je da su za osam mjeseci evidentirana 53 napada, a to se događa uglavnom prilikom lišavanja slobode tih osoba ili onih iz kategorije poznatih prekršitelja. Naveo je da je podneseno oko 800 prekršajnih naloga vezanih za odbijanje naređenja ovlaštene službene osobe.

Lukač je rekao da trenutno ne raspolaže podacima o broju policijskih službenika koji su disciplinski odgovarali zbog prekoračenja službenih ovlaštenja ili nepridržavanja pravila službe, ali da će prikupiti podatke.  

Govorio je i o problemu migranata rekavši da je najteža situaciji u Unsko-sanskom kantonu gdje trenutno ima oko 2.700 migranata koji žive u lošim uslovima. FUP nema nadležnosti da u toj oblasti poduzima bilo kakve aktivnosti izuzev kada suradnju zatraže državne agencije i drugi organi i službe. 

Kad je riječ o izborima, direktor FUP-a je rekao da policija nema nikakvih posebnih obaveza osim da osigurava javni red i mir prilikom glasanja, te kod transporta izbornog materijala prije i poslije izbora. 

Tuzlanski kanton je posebno apostrofiran zbog rezultata ostvarenih u oblasti sigurnosti građana, o čemu je govorio policijski komesar Dževad Korman.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati