Tragedija kod Posušja

U krvi osmero mladih pronađena smrtonosna koncentracija ugljičnog monoksida

Posljedice djelovanja ugljičnog monoksida na organizam ovise o njegovoj koncentraciji u zraku i o duljini izloženosti
Vijesti / Crna Kronika | 14. 01. 2021. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon izvršene analize krvi utvrđeno je da je kod svih osam osoba došlo do intoksikacije ugljičnim monoksidom s utvrđenom koncentracijom u krvi koja je smrtonosna'', potvrđeno je za Bljesak.info iz Tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije nakon utvrđenih nalaza obdukcije osmero mladih koji su preminuli u novogodišnjoj noći.

Podsjećamo, osmero mladića i djevojaka je slavilo Novu godinu u Tribistovu kod Posušja sa šest prijatelja, koji su nakon zabave, u četiri sata ujutro, prešli u susjednu vikendicu na spavanje. Jedan od mladića iz susjedne vikendice ih je ujutro u deset sati i pronašao mrtve.

Posljedice djelovanja ugljičnog monoksida na organizam ovise o njegovoj koncentraciji u zraku i o duljini izloženosti: koncentracija od samo 0,04% (400 ppm - parts per million ili broj čestica na milijun čestica je učestala mjera za izražavanje koncentracije plinova) može biti smrtonosna ako izloženost traje dovoljno dugo. Smatra se da čak i stotinu puta manja koncentracija pri izloženosti tijekom punog radnog vremena može biti uzrokom glavobolje.

Pri koncentracijama iznad 1% (10 000 ppm), ugljični monoksid onesvještava svoju žrtvu već nakon nekoliko udaha, a smrt nastupa već za nekoliko minuta. Kod takvih koncentracija smrt nastupa toliko brzo i bezbolno - praktički neprimjetno.

Kopirati
Drag cursor here to close