Velika vrijednost robe

U Foči oduzeta veća količina cigareta

Operativne akcije na terenu provedene su s ciljem sprječavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima.
Vijesti / Crna Kronika | 02. 07. 2021. u 17:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje na području Foče su privremeno oduzeli duhanske prerađevine ukupne tržišne vrijednosti 60.449 KM.

Operativne akcije na terenu provedene su s ciljem sprječavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima.

U skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BIH, a po Naredbi Suda BIH službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo izvrešili su pretres jednog stambenog objekta, kao i pratećih objekata.

Tom je prilikom pronađeno 8.775 paklica cigareta, koje nisu bile obilježene akciznim markicama koje izdaje UNO, a iste su se nelegalno prodavale na području Foče.

Vrijednost privremeno oduzete robe sa dažbinama iznosi 48.262 KM, a protiv osobe inicijala J.V. bit će podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznim proizvodima iz člana 210 a. Krivičnog zakona BiH.

Također, od lica čiji su inicijali M.F. i Z.F. izvršeno je privremno oduzimanje 39,5 kg duhana i 995 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO. Protiv lica od kojih je roba privremeno oduzeta bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred mjesno nadležnim sudom. Ukupna vrijednost ove privremeno oduzete robe procjenjuje se na 12.187 KM.

U narednom periodu nastavit će se pojačane aktivnosti i rad na suzbijanju crnog tržišta akciznim proizvodima na području cijele BiH.

Prilikom izvođenja ove akcije službenici UNO, koristili su opremu, znanje i vještine stečene kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD, kroz program EXBS.

''Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni'', dodaje se.

Kopirati
Drag cursor here to close