Poginulo 235 ljudi

Raste broj mrtvih nakon atentata na Sinaju

Eksplozija se dogodila za vrijeme podnevnih molitvi prije no što su naoružani napadači otvorili vatru na vjernike koji su napuštali džamiju
Vijesti / Crna Kronika | 24. 11. 2017. u 17:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Eksplozija se dogodila za vrijeme podnevnih molitvi

Broj mrtvih u napadu militanata na džamiju na Sinaju popeo se na 235 ljudi, objavila je egipatska televizija, navodeći državnog odvjetnika.

Eksplozija se dogodila za vrijeme podnevnih molitvi prije no što su naoružani napadači otvorili vatru na vjernike koji su napuštali džamiju, stoji u izvješću u kojemu se navode sigurnosni izvori i svjedoci.



Egipatska vlada proglasila je trodnevnu žalost.

U Egiptu se dogodio niz smrtonosnih napada, uglavnom na sigurnosne snage, nakon što je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine, prenijela je Hina.

Većina napada izvedena je na Sinaju a odgovornost je za njih preuzela Islamska država.

Izašla je snimka s mjesta napada.

Video: UPOZORENJE: snimka sadrži uznemirujuće prizore!

Izrael je uputio sućute Egiptu nakon što je 235 osoba ubijeno u napadu na džamiju na Sinajskom poluotoku.

Međunarodno jedinstvo

Naftali Bennett, izraelski ministar obrazovanja, izjavio je nakon današnjeg napada kako je "došlo vrijeme za međunarodno jedinstvo u ratu protiv terorizma, gdje god je prisutan u Rusiji, Europi, SAD-u, Izraelu i arapskom svijetu - svi smo pogođeni terorizmom i moramo se ujediniti u borbi protiv njega".

Egipat se bori protiv militanata u nemirnoj regiji Sinaja, među kojima je i egipatski ogranak Islamske države.

Izrael i Egipat potpisali su mirovni sporazum 1979. godine i održavaju blisku sigurnosnu suradnju, podsjeća agencija AP.

Gase se svjetla na Eiffelovom tornju

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo priopćila je da će svjetla na Eiffelovom tornju u ponoć biti ugašena u pomen žrtvama terorističkog napada na egipatskom Sinajskom poluotoku.

Hidalgo je na Twitteru uputila sudjelovanje obitelji žrtava i izrazila podršku ranjenim u današnjem napada u kome je ubijeno 235 osoba. Navela je da će gašenje osvjetljenja na pariškoj znamenitosti poslati poruku solidarnosti iz francuske prijestolnice koja je i sama bila poprište napada ekstremista posljednjih godina.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je putem Twittera uputio sućut s obiteljima žrtava "užasnog napada" na džamiju na Sinajskom poluotoku koji su izveli militanti tijekom džume na vjernike, prenosi agencija AP.

UN osudio napad

 Vijeće sigurnosti UN-a i generalni tajnik  Svjetske organizacije Antonio Guterres osudili su na najoštriji mogući način napad na džamiju na egipatskom Sinajskom poluotoku i pozvali da njegovi počinitelji budu privedeni pravdi.

U priopćenju Vijeća to se naziva "gnusnim i kukavičkim terorističkim napadom" i ponavlja se da su svi akti terorizma "zločinački i neopravdani, bez obzira na njihovu motivaciju". Gutteres je nazvao napad u kome je ubijeno 235 osoba "užasnim".

Članice Vijeća sigurnosti, uključujući i Egipat koji služi dvogodišnji mandat, "potvrdile su da terorizam u svim svojim formama i manifestacijama predstavlja jednu od najozbiljnijih prijetnji za međunarodni mir i sigurnost".

I Vijeće sigurnosti i Gutteres uputili su izraze najdublje sućuti Vladi i narodu  Egipta, prenosi Associated Press.

I Predsjedništvo BiH izrazilo sućut

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović uputio telegram sućuti predsjedniku Arapske Republike Egipat Abdelu Fattahu el-Sisiju povodom terorističkog napada na Sinajskom poluotoku.

''Predsjedništvo Bosne i Hercegovine najsnažnije osuđuje ovo nemilosrdno nasilje. Ubojstvo nevinih ljudi i civila teroristički je čin koji nema opravdanje. Civilizirani svijet se mora zajedno svim raspoloživim sredstvima, jače nego ikada, suprotstaviti kako bi porazio terorizam.

U ovim teškim trenucima po egipatski narod, uime Predsjedništva Bosne i Hercegovine i svoje osobno, upućujem Vama, svom egipatskom narodu, a posebno pobiteljima poginulih i ranjenih izraze duboke i iskrene sućuti'', toji u telegamu sućuti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, priopćeno je iz tog predsjedništva.

Kopirati
Drag cursor here to close