Ratni zločin

Tužiteljstvu malo 10 godina za Mahmuljina

Presudom je utvrđeno da je Mahmuljin, kao zapovjednik Trećeg korpusa, propustio poduzeti mjere kako bi spriječio zločine iako je imao razloga znati da bi se mogli desiti, kao i da nije kaznio podređene pripadnike Odreda.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 04. 2021. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH uputit će Apelacijskom vijeću Suda BiH žalbu na prvostupanjsku presudu nekadašnjem zapovjedniku Trećeg korpusa Armije BiH Sakibu Mahmuljinu kojom je osuđen na 10 godina zatvora jer nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda "El mudžahedin" nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine.

Kako je rečeno agenciji Srna u Tužiteljstvu BiH, žalba će biti podnesena u zakonskom roku od 15 dana koji se, u izuzetnim okolnostima na zahtjev od jednih strana, može produžiti za dodatnih 15 dana.

Odred "El mudžahedin"

Naime, Sud BiH je u petak, 2. travnja, dostavio Tužiteljstvu prvostupanjsku presudu Mahmuljinu, koja je izrečena 22. siječnja, a prema neslužbenim saznanjima Srne, Tužiteljstvo će se žaliti na visinu kazne i manji dio oslobađajuće presude.

Mahmuljin je proglašen krivim jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici Odreda "El mudžahedin", jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen.

Ovom presudom je utvrđeno da su pripadnici Odreda, u okviru akcija "Proljeće `95" i "Farz", počinili ubojstva 53 zarobljena pripadnika Vojske Republike Srpske, te nečovječno postupali prema njima i nekoliko civila.

U presudi se navodi da je u drugoj polovini srpnja 1995. godine u logoru Odreda "13. kilometar" jedan zarobljenik ubijen i odsječena mu je glava, te su drugi tjerani da je ljube.

Utvrđeno je da su drugim zarobljenicima od 23. srpnja do 23. kolovoza pripadnici Odreda nanosili teške tjelesne i duševne patnje koje su za posljedicu imale polomljena rebra, izbijene zube i gubitak vida.

Razgovor s predstavnicima mudžahedina

Prvostupanjsko vijeće je zaključilo da su, u okviru operacije "Farz", u rujnu 1995. godine pripadnici Odreda oteli zarobljenike i civile od Petog bataljona i odveli ih u logor "13. kilometar", gdje su 52 zarobljenika ubili vatrenim i hladnim oružjem.

Presudom je utvrđeno da je Mahmuljin, kao zapovjednik Trećeg korpusa, propustio poduzeti mjere kako bi spriječio zločine iako je imao razloga znati da bi se mogli desiti, kao i da nije kaznio podređene pripadnike Odreda.

Predsjedavajući Vijeća Zoran Božić u obrazloženju je napomenuo da je Mahmuljin, znatno prije nego što je postao zapovjednik Trećeg korpusa, dobio zadatak od zapovjednika ABiH Rasima Delića da obavi razgovor s predstavnicima mudžahedina o ulasku u sastav ABiH, nakon čega je formiran Odred.

Božić je rekao da je Mahmuljin imao autoritet, da mu je komanda Odreda vjerovala, te da je održavao sastanke sa predstavnicima ove jedince.

Izetbegović imao informacije

Naveo je kako je Mahmuljin boravio u zoni djelovanja u vrijeme operacije "Proljeće `95", te da je sama činjenica da pripadnici odreda "El mudžahidin" nisu htjeli predati zarobljene Vojnoj policiji predstavljala zabrinjavajuću informaciju i zahtijevala da se istraži situacija.

Božić je dodao da je izostala reakcija optuženog nakon što je predsjedavajući Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović poslije posjete području rekao da ima informacije o nečovječnom postupanju nad zarobljenim srpskim civilima i ranjenicima BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close