Saslušanje

Tužiteljstvo BiH: Suđenje za zločine u Mostaru počinje 23. ožujka

Vijesti / Crna Kronika | 08. 03. 2016. u 17:20 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, 23. ožujka će početi suđenje Saši Savinoviću, optuženom za zločine počinjene na području Mostara.

Na statusnoj konferenciji Tužiteljstvo BiH je najavilo saslušanje 33 svjedoka, od kojih su dva s mjerama zaštite. Za saslušanje svjedoka Tužiteljstvo planira 24 radna dana.

Također će biti saslušan jedan vještak, te će biti priloženo 78 materijalnih dokaza.

Obrana je najavila da će plan izvođenja dokaza predložiti po završetku dokaznog postupka Tužiteljstva, nagovijestivši da bi neki svjedoci Tužiteljstva mogli biti pozvani i kao svjedoci Obrane.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Saša Savinović od svibnja 1993. do kraja te godine, kao pripadnik Antiterorističke grupe (ATG) Kažnjenička bojna – ''Benko Penavić'', sudjelovao u ubojstvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Tužiteljstvo BiH je ranije priopćilo da je Savinović, sa još tri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u Mostaru ubio četiri civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bila i beba, a njihova tijela su pronađena na području Bijelog brijega.

Savinović je, kako je ranije navedeno, optužen i da je, s drugim pripadnicima HVO-a, u kolovozu 1993. godine protjerao jednu tročlanu obitelj u istočni dio Mostara, tako što ih je odvezao do linije razgraničenja, a potom pucao u zrak dok su prelazili, objavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close