Vijeće za tisak

Traži se kazna za napadače na novinare u Mostaru

Nakon ovog događaja pojavio se zabrinjavajuće veliki broj prijetećih komentara i komentara koji sadržavaju govor mržnje upućen novinarima na Facebook stranici Bljeska.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 06. 2019. u 12:47 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Vijeća za tisak u BiH, samoregulacijskog tijela za tiskane i online medije, s velikim negodovanjem i zabrinutošću reagira na jučerašnji fizički napad i ugrožavanje sigurnosti novinarke Dnevnog avaza, Melihe Smajkić iz Mostara, te verbalne prijetnje upućene novinarima portala Klix i Bljesak.

''Napad se dogodio jučer, 5.6.2019, u Mostaru, dok su novinari prikupljali materijale za izvještavanje o bacanju eksplozivne naprave na obiteljsku kuću i poslovni objekt obitelji Husić. Tom prilikom, vlasnici mesnice Husić, uz verbalne prijetnje novinarskim ekipama Klixa, Bljeska i Dnevnog avaza, na nedozvoljen način oduzeli su telefon novinarki Melihi Smajkić i prisilili je da izbriše snimljeni materijal'', navodi Vijeće.

Nakon ovog događaja pojavio se zabrinjavajuće veliki broj prijetećih komentara i komentara koji sadržavaju govor mržnje upućen novinarima na Facebook stranici Bljeska.

Medijske slobode, koje podrazumijevaju i slobodu medijskog izvještavanja, zajamčene su u demokratskim zemljama, te su temelj slobodnog i zdravog društva. Upućivanje prijetnji i zastrašivanje, a posebno fizički napad i sprječavanje medijskih uposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, kaznena su djela i moraju biti tretirana u skladu s bh. krivičnim zakonima.

''Štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije, poziva MUP i Tužiteljstvo da učine sve moguće korake kako bi ovaj čin nasilja i ometanja medijskih profesionalaca u obavljanju posla bio istražen i sankcioniran. Podsjećamo i da novinari i fotoreporteri imaju pravo snimati događaje od javnog značaja, uključujući i kriminalne napade na imovinu građana i gospodarskih subjekata. Vijeće za tisak u BiH ohrabruje kolege novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja ometanja njihovog slobodnog i sigurnog obavljanja profesionalnih zadataka'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close