Pad zrakoplova u Mostaru

Tragedija još uvijek bez odgovora

Istragom je zaključeno da je pilot imao važeću letačku dozvolu i upisano ovlaštenje za letenje te je imao validno liječničko uvjerenje. No, naknadno su otkriveni njegovi problemi sa srcem.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 05. 2019. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Navršile su se dvije godine od velike tragedije koja je zadesila Mostar. Naime, 13. svibnja 2017. godine, sve građane Mostara, ali i cijelu regiju, duboko je potresla vijest o padu sportskog zrakoplova u kojem je poginulo petero ljudi, među kojima i troje djece.

Dijelovi izvještaja

Dnevni list prenosi kako je tih dana u Mostaru organizira vožnja sportskim zrakoplovima nad gradom. Među prijavljenima za let bili su i brat i sestra Luka i Lana Lovrić od sedam i deset godina, osmogodišnji dječak Arman Hadžiomerović, mladi Muhamed Sipović sin Zijada Sipovića poznatog bh sportaša i pjevača, kao i pilot s višegodišnjim iskustvom Ivan Karačić.

Sportski zrakoplov srušio se naselju Rodoč kod Mostara, 200 metara zračne linije sjeverno od Aluminijskog kombinata, oko 16 sati.

''Prije nego što će nesretni avion poletjeti, pilot je nakon 11. letenja otišao prema platformi i bez gašenja motora uzeo četiri putnika. Pilot je bez zaustavljanja na liniji polijetanja počeo polijetanje. Kontrolor leta je pratio penjanje i nije primijetio probleme. Posljednji kontakt kontrolora leta i aviona bio je kada je avion bio u lijevom zaokretu, prilikom čega se mislilo da skreće prema Mostaru. Kontrola letenja uputila je desetak poziva, ali bez odgovora. U 16 sati je javljeno da je avion pao'', fragment je iz službenih izvještaja s ove nesreće.

Sjećanje na žrtve

Avion nije imao crnu kutiju, a nadležna Komisija je rekonstrukciju pravila na bazi transkripta razgovora kontrolora leta i pilota te očevidaca leta i udara u zemlju.

Istragom je zaključeno da je pilot imao važeću letačku dozvolu i upisano ovlaštenje za letenje te je imao validno liječničko uvjerenje. No, naknadno su otkriveni njegovi problemi sa srcem.

U spomen na tragični događaj prošlog vikenda održan je futsal turnir “Armanov zagrljaj“ u organizaciji istoimene fondacije, koju su osnovali roditelji stradalog dječaka Armana Hadžiomerovića i Futsal kluba Mostar SG Staklorad. Osim ovog turnira, u organizaciji Arena Sport Centra i Nogometne škole HŠK Zrinjski održan je i Memorijalni turnir Lana i Luka Lovrić.

Istraga

Detalji istrage još uvijek nisu poznati javnosti. Nakon godinu dana, televizija N1 je objavila kako je  nezavisna istraga pokazala da je pilot svjesno skrivao srčane probleme. Ostalo je upitno kako je prošao liječničku kontrolu.

''On je to svjesno prešutio, uslijed velikih psiho-fizičkih naprezanja koje je proveo taj dan, 12 letova u jednom kratkom periodu od pet sati što je jako puno, u uvjetima visokih temperatura došlo je do začepljenja stenta, a potom i gubitka i svijesti i stalog'', rekao je tada Salko Begić, glavni istražitelj Komisije.

Sportski avion se u padu prepolovio i zapalio. Istraga je pokazala i da je bio registriran za četiri sjedala, ali se u njemu prilikom leta nalazilo pet putnika. Ispravnost same letjelice nije dovedena u pitanje. Imala je sve potrebne dozvole, i potpuno ispravan motor. Međutim, Aeroklub Mostar Direkciji za civilno zrakoplovstvo manifestaciju nije prijavilo. Da je to učinjeno tragedija je mogla biti spriječena, smatraju u istražnoj Komisiji.

Kopirati
Drag cursor here to close