Suđenje za zločine u Stocu

Svjedoci: Mile Pažin nije imao ulogu u sabirnim centrima

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Stocu, svjedoci Obrane su izjavili da je prvooptuženi Mile Pažin tijekom rata bio referent u Civilnoj zaštiti, te da nije imao nikakvu ulogu u sabirnim centrima.
Vijesti / Crna Kronika | 12. 12. 2019. u 15:47 BIRN Justice Report
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Stocu, svjedoci Obrane su izjavili da je prvooptuženi Mile Pažin tijekom rata bio referent u Civilnoj zaštiti, te da nije imao nikakvu ulogu u sabirnim centrima.

Svjedok Zdenko Marić, koji je od travnja 1993. godine bio šef odjela za opću upravu Općine Stolac, rekao je da je Civilna zaštita (CZ) bila pri uredu za obranu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i njome je zapovijedao Ibro Mahmutović.

Govoreći o nadležnosti CZ-a, svjedok je kazao da su oni imali ingerencije u zaštiti objekata, obavljanju fizičkih poslova prilikom dolaska humanitarne pomoći, te prikupljanju i čuvanju materijalno-tehničkih sredstava (MTS). Kako je rekao, optuženi Mile Pažin je bio referent u CZ-u, dodavši da, koliko mu je poznato, nije zapovijedao CZ-om.

Nadležnosti Civilne zaštite

Upitan da li je Pažina viđao u uniformi, svjedok je kazao da ne može reći, te ''ako je imao hlače, imao je civilnu majicu''.

Svjedok Marić je naveo da je u ljeto 1993. godine u Stocu postojala postrojba ''Domobrana'', u čijem sastavu su bile, prema njegovim riječima, starije osobe, a bile su mobilizirane i korištene za zaštitu prometnica i industrijskih postrojenja.

Naveo je da je u ljeto 1993. bilo sukoba između Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i HVO-a, te je donesena odluka da se civili, zbog borbi, zatvore u sabirne centre. To su, kako je rekao, osiguravale domobranske postrojbe, a sve u cilju da ne bude žrtava.

''Ne znam da je Pažin imao kontakt s tim, niti je mogao imati u odnosu na funkciju koju je imao u CZ-u. Nisam ni čuo ni vidio da je vodio civile na rad'', izjavio je Marić.

Istaknuo je da je čuo za događaj kada je u Kaplan Mahali kod Stoca ubijena djevojka na kućnom pragu, te da je čuo kako ju je CZ sahranila.

Pažin je optužen za uhićenja, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u školi u Crnićima, odakle su premješteni u objekte u Đulićima i Kaplan Mahali. S njim je optužen Vide Krešić, kome je na teret stavljeno psihičko i fizičko maltretiranje civila zatvorenih u ''Koštanoj bolnici'' u Stocu.

Pažin bio referent u CZ-u, radio u grupi za ''prijelaz''

Drugi svjedok Veselko Raguž, koji je u ljeto 1993. bio zapovjednik Četvrte bojne Prve brigade HVO-a u Stocu, posvjedočio je da je Pažin bio referent u CZ-u, te da je radio u grupi za ''prijelaz''. Kako je pojasnio, ova grupa je bila u komunikaciji s Vojskom Republike Srpske (VRS), te je vršila evidenciju o prelazu humanitarne pomoći i osoba koja su dolazila iz Republike Srpske (RS).

''Mile je predstavljao, mislim, glavni stožer. Ne mogu tvrditi, dio civilnih struktura. CZ je bila vezana za civilne strukture HVO-a'', kazao je on.

Prisjetio se ljeta 1993., kada je nakon napada ABiH donesena odluka da se sve stanovništvo prikupi i zaštiti radi slučaja odmazde. Prema njegovim riječima, Pažin nije imao ulogu u sabirnim centrima.

Raguž je ispričao da je 13. srpnja 1993. čuo da je bio incident u Kaplan Mahali i da je jedna curica poginula. Naredni dan, kako je rekao, došlo je do predaje momaka, te je saznao da se tamo nalazi Pažin, pokojni Raguž i da su se njima predavali momci.

''Mile Pažin je išao da sahrani tu djevojku. Tako sam čuo iz priča i da su dva Bošnjaka išla da sahrane djevojku'', dodao je on.

Svjedoka Raguža je Sud BiH u prosincu 2015. godine pravosnažno oslobodio optužbi za zločine počinjene u ''Dretelju'' kod Čapljine.

Naredno suđenje je zakazano za 19. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close